Meer inspraak studenten en docenten

Beeld ANP

Studenten en docenten aan hogescholen en universiteiten krijgen meer invloed op het beleid van hun onderwijsinstelling. Voortaan moeten in sollicitatiecommissies voor nieuwe bestuurders verplicht een student en een docent zitten.

Een wetsvoorstel van onderwijsminister Jet Bussemaker om de inspraak te verbeteren, ging sommige partijen niet ver genoeg. De Tweede Kamer stemde vandaag in met tal van wijzigingen die ze had ingediend. Aanleiding voor de nieuwe wet was het studentenprotest vorig jaar in het Maagdenhuis. Bussemaker gaat de wijzigingen nu verwerken, waarna volgende week over de wet zelf wordt gestemd.

Studenten en docenten mogen straks via de opleidingscommissie meepraten én beslissen over de onderwijs- en examenregeling. Op het mbo mag de medezeggenschapsraad meebeslissen over de begroting.

Ook kunnen studenten die een fulltime-bestuursjaar doen bij een vereniging straks vrijgesteld worden van het betalen van collegegeld. Tot op heden moesten zij verplicht ingeschreven staan en betalen, ook al maakten ze in een jaar geen enkel tentamen. De studentbestuurders kunnen wel aanspraak maken op een ov-studentenkaart en kunnen blijven lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Hogescholen en universiteiten moeten hun studenten wel eerst toestemming geven om van deze regeling gebruik te maken. Of zij dat daadwerkelijk gaan doen is nog de vraag, erkent het Interstedelijk Studenten Overleg, dat voor de regeling ijverde. "We hopen dat ze het mogelijk willen maken."

Verder blijven studiepunten voortaan onbeperkt houdbaar, tenzij er aantoonbaar sprake is van verouderde kennis. Sommige universiteiten laten resultaten van tentamens nu automatisch na vier jaar verlopen.

De studentenvakbonden zijn blij. "Na de studentenprotesten van vorig jaar is dit echt een stap vooruit en zal de student meer over haar of zijn onderwijs te zeggen krijgen", aldus de Landelijke Studentenvakbond. Het Interstedelijk Studenten Overleg spreekt van 'een historische stap': "bestuurders zullen studenten beter en serieuzer betrekken bij onderwijsbeleid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden