Meer hulp van oma en tante, minder uithuisplaatsingen

'Jeugdbescherming moet anders' Pleidooi: één gezin, één hulpverlener

Een mishandelde kleuter, een 16-jarige brommerdief, een moeilijk meisje (13) dat steeds wegloopt. Ze moeten straks allemaal hulp krijgen van één nieuwe overheidsinstantie. Die neemt de taken over van de huidige Bureaus Jeugdzorg én de Raad voor de Kinderbescherming.

Tenminste, als het ligt aan een vijftal deskundigen en bestuurders in de jeugdzorg, onder wie de Leidse lector Adri van Montfoort en Jan-Dirk Sprokkereef van Bureau Jeugdzorg Utrecht. Zij presenteren vandaag een ontwerp voor een nieuwe jeugdbescherming. Dat moet een einde maken aan de bureaucratie en de sterk verbrokkelde hulpverlening in het huidige jeugdzorgsysteem.

Nu moeten kinderen en hun ouders vaak een lang pad afleggen, vol paperassen, indicatiebesluiten en wachtlijsten. Onderweg ontmoeten zij veel verschillende mensen: medewerkers van het Advies- en meldpunt kindermishandeling (AMK), de gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg, een onderzoeker van de Raad voor de Kinderbescherming, een kinderrechter, verschillende zorginkopers, hulpverleners.

Dat zijn er te veel, zegt Sprokkereef. "De één doet het ene stukje, een volgende het tweede stukje." Daardoor is er onvoldoende zicht op een gezin en slepen de problemen lang voort. Aan het einde van de rit wordt vaker dan nodig gegrepen naar een rigoureuze 'oplossing': het kind wordt uit huis geplaatst.

Op de precieze hulp die het kind vervolgens krijgt, heeft de gezinsvoogd nu weinig invloed. Er zijn wachtlijsten, verschillende geld- en zorgstromen. Daardoor lukt het 'te vaak' niet om kinderen ook een be tere opvoedingssituatie op lange termijn te bieden, schrijft het vijftal.

In de toekomst moet één voogd of hulpverlener van de nieuwe Jeugdbescherming zich van begin tot eind over een gezin ontfermen. Hij of zij moet vaker gaan zoeken naar oplossingen in de omgeving van het gezin, zegt Van Montfoort. "Dat kan soms ook bij kinderen die thuis niet veilig zijn. Kijk welke mensen er om ze heen staan, beleg een familieberaad. Laat ouders en familie zélf met voorstellen komen."

De nieuwe Jeugdbescherming moet ook de gezinssituatie van een kind onderzoeken en de gang naar de kinderrechter voorbereiden. Die beslist onder meer op grond van dat onderzoek of een kind onder toezicht van een voogd komt te staan of uit huis wordt geplaatst.

In het huidige systeem zijn er twee partijen die beoordelen of een kind thuis risico's loopt: eerst het AMK of Bureau Jeugdzorg en vervolgens de Raad voor de Kinderbescherming. Dubbel werk, vindt Van Montfoort. "Wij vinden dat er zo weinig mogelijk schakels moeten zijn."

Maar Marie-Louise van Kleef, directeur van de Raad voor de Kinderbescherming, pleit voor het behoud van een aparte waakhond. "Ouders hebben het recht op een onafhankelijk onderzoek. Wij vormen de checks and balances van het jeugdzorgsysteem."

Jaarlijks vraagt de raad de kinderrechter om zo'n 18.000 kinderen onder toezicht te plaatsen. De Bureaus Jeugdzorg adviseren die maatregel in een eerder stadium voor veel meer kinderen, zegt Van Kleef. "Maar in 25 procent van de gevallen zeggen wij: ingrijpen door de overheid is niet noodzakelijk, dit moet anders worden opgelost."

Een onafhankelijk oordeel is belangrijk, beaamt Adri van Montfoort. "Maar dat kun je ook bereiken door de kinderrechter een steviger positie te geven." Die moet in de toekomst méér tijd krijgen voor een zaak dan de huidige 30 minuten. "Ik zou zijn rol actiever willen maken, de rechter moet meer invloed krijgen op het onderzoek. En meer tijd, zodat hij vaker kan vragen: 'Is er gedacht aan oma? Kan ik de tante van dit kind eens horen?'"

Voorzet voor nieuwe organisatie van de jeugdzorg
De jeugdzorg gaat op de schop, dat staat vast. Nu liggen de verantwoordelijkheid én de budgetten bij de provincies, in 2014 moeten die zijn overgeheveld naar de gemeentes. Maar hoe dat nieuwe stelsel eruit gaat zien, is nog niet bekend. Staatssecretaris Veldhuizen van Zanten, verantwoordelijk voor de jeugdzorg, komt 'over enkele weken' met een voorstel voor de inrichting van het nieuwe systeem.

Met hun manifest 'Appél voor een nieuwe jeugdbescherming' geven vijf jeugdzorgbestuurders een voorzet. Naast de Centra voor jeugd en gezin (voor de 'lichte' hulp en opvoedondersteuning) moet er een nieuwe instantie komen. Deze nieuwe Jeugdbescherming vervult de functies van de huidige Bureaus Jeugdzorg en Raad voor de Kinderbescherming en gaat over jeugdbescherming en jeugdreclassering.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden