Meer hotelkamers in duinen? Nee, klinkt het op Terschelling

ANJEL PUNTE

Door eilandbewoners en -liefhebbers een symbolisch stukje Terschelling te laten kopen, hopen vier vrouwen te voorkomen dat de Dellewal verder wordt bebouwd. De gemeente wil het duingebiedje aan de westkust van het eiland, van de hand doen om inkomsten te genereren. De hotelketen aan de rand van de Dellewal zou geïnteresseerd zijn. "Het gaat om 9000 vierkante meter: 36 appartementen en 72 hotelkamers", zegt Margriet Spanjer, een van de initiatiefnemers.

Begin oktober besloten ze een stichting voor het natuurbehoud op te zetten. "We zijn niet tegen hotelbouw maar wel op deze plek. Het is een uniek stuk duingebied waaraan veel mensen gehecht zijn", vertelt Spanjer. De Dellewal is het eerste duin na West-Terschelling. "Mensen komen juist naar dit eiland om de stad te ontvluchten. Dan moeten we het hier niet ook volbouwen."

Het is nog onduidelijk hoeveel geld de stichting nodig heeft. Volgens Spanjer vraagt de gemeente 2,1 miljoen euro aan het hotel. "Wij hopen het grootste gedeelte uit crowdfunding te halen. Als daar een behoorlijk bedrag uitkomt en er een duidelijke visie ligt, kunnen we misschien aankloppen bij de Waddenvereniging of de gemeente."

De vrouwen denken dat het, in tijden van bezuinigingen, lastig kan worden om mensen te laten investeren in de Dellewal. Ze willen daarom symbolische certificaten uitschrijven voor elke gedoneerde halve of vierkante meter. Bijkomend doel: mensen binden aan het eiland. "Omdat vrouwen tegenwoordig verplicht zijn in het ziekenhuis op het vasteland te bevallen, worden er geen echte Terschellingers meer geboren. Het is toch hartstikke leuk als je dan een symbolisch stukje eiland aan je kind of kleinkind kan geven?"

De stichting is nog in de maak. De gemeente neemt 22 oktober een besluit over de verkoop. Als de vrouwen dan een helder en realistisch plan kunnen presenteren, hopen ze op uitstel van een maand. Spanjer: "Dan is het aan de gemeente om voor de economie of voor deze schitterende natuur te kiezen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden