Meer heroïne en 'designer drugs' geproduceerd

Opiumplukkers in Afghanistan Beeld ap
Opiumplukkers in AfghanistanBeeld ap

Er is in 2013 meer heroïne geproduceerd, schrijft het misdaad- en drugsagentschap van de Verenigde Naties Unodc vandaag in een rapport. Dat komt deels doordat de grootste producent van opium, Afghanistan, vorig jaar een derde meer opium heeft verbouwd. Afghanistan neemt zo'n 80 procent van de opiumproductie in de wereld voor zijn rekening.

Cocaïne is de afgelopen jaren juist minder voorhanden, omdat er minder van wordt geproduceerd. Toch blijft het gebruik in de Verenigde Staten hoog. In Afrika neemt het gebruik van coke toe, omdat het continent meer wordt gebruikt als doorvoerhaven. Ook in Zuid-Amerika wordt meer gebruikt.

Cannabis blijft wereldwijd de drugs die het meest verbruikt wordt, met naar schatting 180 miljoen gebruikers of 3,9 procent van de bevolking tussen 15 en 64 jaar.

Daarnaast waarschuwt Unodc voor psychoactieve drugs die de markt overspoelen. Dit zijn drugs die vaak ook worden verkocht als schijnbaar ongevaarlijke producten als badzout, luchtreiniger of meststof. Tussen 2009 en medio 2012 is het aantal soorten van deze zogeheten 'designer drugs' gestegen van 166 naar 251. Dat is meer dan de 234 soorten die gecontroleerd en verboden zijn.

Drugsgebruik blijft wereldwijd op hetzelfde niveau als voorgaande jaren: 5 procent van de mensen tussen de 15 en 64 heeft in 2012 (wel eens) drugs gebruikt. Ongeveer 1 op de 200 volwassenen was een zware gebruiker. Er stierven in 2012 zo'n 200.000 mensen aan de gevolgen van drugsgebruik. Een jaar eerder waren dat er nog 211.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden