Meer geweld tegen hulpverleners

In hele land 1350 aanhoudingen Den Haag spreekt juist over relatief rustige jaarwisseling

Méér incidenten, arrestaties en geweld tegen hulpverleners. De jaarwisseling is nog niet het feestje dat het moet zijn, concludeerde een ontevreden minister Ivo Opstelten (veiligheid en justitie) gisteren. Hij noemde het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners (110 incidenten, vijf meer dan vorig jaar) onaanvaardbaar hoog.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft een hele andere jaarwisseling beleefd. Rustig en feestelijk, de minst drukke sinds jaren. In zijn regio werd juist minder geweld gebruikt tegen hulpverleners en politiemensen, mede dankzij de inzet van 'rolmodellen'. Deze vrijwilligers uit de buurt hebben in de wijken in Den Haag waar het vaak mis gaat een oogje in het zeil gehouden. Wel gingen er in de regio zo'n tachtig auto's in vlammen op.

In heel Nederland werden tijdens de jaarwisseling 1350 aanhoudingen verricht. Een jaar geleden lag dat aantal nog op 1200. Veel mensen maakten zich schuldig aan beroving, vernieling, bedreiging of geweld.

Bij de hulpdiensten kwamen 8450 meldingen binnen. Vorig jaar waren het er 8000. Het aantal vernielingen nam toe van 847 naar 928.

Het aantal gevallen van openlijke geweldpleging en mishandeling daalde in vergelijking met vorig jaar. Ook werd er minder brandgesticht.

Opstelten wil dat degenen die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen, snel en hard gestraft zullen worden. In Amsterdam, Breda en Tilburg begonnen raddraaiers gisteren meteen aan hun taakstraf. Ze moesten meehelpen met het opvegen van vuurwerkrommel.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam liet weten dat acht verdachten morgen op een supersnelrechtzitting moeten verschijnen. Ook in Arnhem en Zutphen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Den Bosch worden de komende dagen supersnelrechtzittingen gehouden.

Vanwege het zachte weer durfden veel mensen het gisteren aan om mee te doen aan een nieuwjaarsduik. Dat kon op bijna negentig plekken in het land. Volgens een woordvoerdster van de Unox nieuwjaarsduik in Scheveningen waren de 10.000 kaarten om half twaalf al uitverkocht. Het water was acht graden, vier graden warmer dan vorig jaar.

Geweld tegen politie en brandweer
In het hele land raakten agenten gewond terwijl ze de orde probeerden te handhaven tijdens de jaarwisseling. In Zoetermeer werd de ME ingezet toen een groep molotovcocktails naar agenten gooide. In de regio Utrecht moesten vier agenten naar het ziekenhuis omdat een man hen bijtende vloeistof in de ogen had gespoten. Ook raakte een agent in De Bilt gewond aan zijn been toen hij werd bekogeld met flessen en vuurwerk. Een brandweerman raakte daarbij eveneens gewond. Volgens de brandweer lijkt het aantal incidenten afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Toch waren brandweerlieden in verschillende steden doelwit van geweld. In de Haagse regio werden brandweerauto's bekogeld met stenen en vuurwerk. In Rotterdam, Heerenveen, de Gooi- en Vechtstreek, Zaandam en Gelderland vonden soortgelijke incidenten plaats.

Brandstichting
Overal in het land werden auto's, brievenbussen, containers en andere objecten in de openbare ruimte vernield door vuurwerk. In de Haagse regio zijn bijna 80 auto's in vlammen opgegaan. In de regio Utrecht waren dat er 31. In Rotterdam werden de aanhoudingen voor brandstichting vooral verricht vanwege containerbranden. In Amsterdam brandde een woning uit door een vuurpijl. In Arnhem is brand gesticht in een kapperszaak.

Vuurwerkslachtoffers
Ondanks een campagne om beschermbrillen tegen vuurwerk te dragen tijdens de jaarwisseling was het toch een drukke nacht bij het Oogziekenhuis in Rotterdam. Er kwamen 28 mensen binnen die ernstig gewond zijn geraakt aan hun ogen. Vorig jaar waren dat er 37. Vier patiënten moesten meteen worden geopereerd. Hoeveel mensen blind zijn geworden, is niet duidelijk. De helft van de slachtoffers was toeschouwer bij het afsteken van vuurwerk.

Ook in andere regio's raakten mensen ernstig gewond door vuurwerk. In Nieuw-Vennep raakte een 8-jarige jongen gewond aan zijn onderlichaam toen een pot met siervuurwerk omviel en in Utrecht verloor een man zijn hand. In Cuijk is een 11-jarige jongen gewond geraakt toen hij werd beschoten met een vuurwapen. De politie onderzoekt de zaak. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden