Meer gevallen van verdrinking, vooral onder ouderen

Het aantal Nederlanders dat is omgekomen door verdrinking is vorig jaar opgelopen tot 112. Dat zijn 27 personen meer dan in 2017. Die stijging doet zich niet voor bij kinderen en jongeren, maar juist bij mensen ouder dan twintig jaar en vooral bij ouderen.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert. Acht kinderen jonger dan tien jaar verdronken in 2018, evenveel als in 2017. Het aantal tieners dat door verdrinking om het leven kwam, daalde. Het past in een verandering die zich de afgelopen halve eeuw heeft voltrokken. In 1950 verdronken 266 jonge kinderen – 197 jongens en 69 meisjes. De verdrinkingsdood die toen nog geregeld voorkwam, is onder jonge kinderen nu uitzonderlijk.

Het totale aantal verdrinkingen was in de jaren vijftig ook veel groter dan nu: jaarlijks kwamen er toen zo’n vijfhonderd mensen door verdrinking om het leven. Sinds eind jaren tachtig schommelt dit aantal rond de honderd. In 2018 is er volgens het CBS voor het eerst sinds de eeuwwisseling weer een forse stijging. Daarmee is er nog geen sprake van een trend; het kan een eenmalige uitschieter zijn.

De toename van het aantal verdrinkingsdoden van boven de zestig jaar lijkt wel een trend. Die manifesteert zich vooral bij de autochtone bevolking; bij Nederlanders met een migratieachtergrond is het risico op verdrinking het grootst onder kinderen en tieners.

Lees ook:

Gratis zwemles levert meer op dan alleen een diploma

Humanitas trekt 750.000 euro uit om 1500 kinderen in Feijenoord te leren zwemmen. In ruil voor het zwemdiploma doen de ouders iets terug voor de wijk in Rotterdam-Zuid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden