Meer geld voor olympische sport

Topsportbudget | Dankzij VWS zit de olympische sport op weg naar Pyeongchang en Tokio een stuk ruimer in zijn jas.

Voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro sprak Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, de vrees uit tegen grenzen aan te lopen. De budgetten waren sinds Londen 2012 in een vrije val terechtgekomen. De prestaties op mondiaal niveau groeiden in steeds meer sporten.

Dat leidde tot grotere versnippering van minder geld, er moest worden geïnvesteerd in meer hoogwaardige topsportprogramma's. Die programma's werden voor Rio met improvisatie en lapmiddelen overeind gehouden, onder meer met een incidentele bijdrage van 1,5 miljoen euro van VWS. Op weg naar de Winterspelen van Pyeongchang (2018) en de Zomerspelen van Tokio (2020) springt de rijksoverheid structureel en opvallend gul bij.

Maandag verdedigt minister Edith Schippers in de Kamer haar voornemen het topsportbudget met 12,5 miljoen euro te verhogen naar ruim 50 miljoen. Dat is de grootste extra injectie sinds staatssecretaris Margo Vliegenthart in 1999 met haar primeur van de stipendiumregeling voor topsporters kwam. Dat stipendium, een vast inkomen voor topsporters, is de kurk waarop de Nederlandse olympische topsport drijft.

Het huidige kabinet onderschrijft sinds Sydney 2000 de ambitie om tot de beste tien landen op de Olympische Spelen te behoren, maar de financiële basis daarvoor ontbrak. Destijds investeerde VWS jaarlijks 23 miljoen in de topsport. In de jaren tachtig nog niets.

De extra 12,5 miljoen van Schippers is geoormerkt: 8 miljoen voor talent- en topsportprogramma's; 1 miljoen voor voorzieningen voor topsporters en coaches; 1 miljoen voor paralympische topsport- en talentenprogramma's en 2,5 miljoen voor topsportevenementen. Daarnaast is er een half miljoen voor begeleiding bij de carrièreoverstap van topsport naar maatschappij.

NOC-NSF, zwaar ingeteerd op de reserves, neemt geen voorschot op toewijzing van topsportgelden aan de bonden. Aan het eind van de olympische cyclus zijn de onderhandelingen met partners/sponsors nog gaande. Met de oprichting van TeamNL is sprake van een structuurverandering, waarbij bonden hun marketingrechten kunnen inbrengen en daarmee een deel van de inkomsten krijgen. Verwachte stijgende inkomsten van de Nederlandse Loterij kunnen extra geld opleveren.

Begin 2012 werd wel een voorschot genomen. Toen werd voor de Spelen van Londen 46 miljoen beraamd, maar kreeg Hendriks uiteindelijk 39 miljoen. Dat budget was door dalende Lotto-gelden voor Rio naar 33 miljoen gezakt.

"Op weg naar Tokio zullen we dankzij de forse verhoging van VWS de stijging van inkomsten goed gaan voelen", aldus NOC-NSF-woordvoerder Geert Slot. Hij schat dat het topsportbudget (in 2017 36 miljoen) zal groeien naar 45 miljoen, ruim boven dat van Londen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden