Meer geld voor armste landen van Wereldbank

amsterdam – - De Wereldbank heeft 49,3 miljard dollar opgehaald voor de bestrijding van de armoede. De fondsenwerving, de zestiende ronde sinds 1960 in de geschiedenis van de bank, leverde 18 procent meer op dan voorgaande keren.

Dat maakte de Wereldbank gisteren bekend. Het geld is bestemd voor de armste landen. Leidraad bij het uitgeven zijn de zogeheten Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Het belangrijkste daarvan is de halvering van de armoede in 2015 ten opzichte van 1990. Volgens Wereldbank-topman Robert Zoellick is dit keer niet alleen geld geschonken door de gebruikelijke donoren, zoals de rijke westerse landen, maar hebben ook landen die voorheen klant waren van de bank dit keer geld beloofd. Dat meer geld is toegezegd dan tijdens de 15de ronde, is volgens Zoellick een teken dat er ondanks de sterk tegenvallende economische vooruitzichten toch aandacht voor de armsten in de wereld blijft bestaan. Tevens valt eruit op te maken dat de resultaten die de Wereldbank boekt serieus genomen worden. Met name in Nederland wordt de laatste jaren, onder druk van de bezuinigingen, kritisch gekeken naar de zogeheten multilaterale hulp via de VN-organisaties en de Wereldbank. Met het geld kunnen volgens Zoellick 200 miljoen kinderen worden ingeënt, kan meer medische zorg worden geboden aan 30 miljoen mensen, krijgen 80 miljoen mensen schoner drinkwater en is er geld voor de aanleg van 80.000 kilometer spoor en weg. Zoellick ziet kans om met het geld ook twee miljoen leraren aan te trekken.

De huidige wervingsronde, waaraan 51 donoren deelnamen, is de laatste voor het verstrijken van de afspraken over de Millenniumdoelen. Die moeten in 2015 zijn gehaald. Het geld dat nu is toegezegd, is bestemd voor de periode juli 2011 tot en met juni 2014 en is voor de 79 armste landen in de wereld. De meeste aandacht gaat uit naar gebieden die door conflicten zijn geteisterd en naar Afrika bezuiden de Sahara. Van de 79 arme landen liggen er 39 in Afrika.

Dit IDA-fonds (International Development Association) vormt een belangrijke bron van hulp voor de armsten. Twintig procent van de steun bestaat uit giften, de rest uit veelal zeer langlopende leningen (looptijden boven dertig jaar) waarop geen rentes worden gevraagd. Vaak geldt ook een periode van tien jaar waarin niet afgelost hoeft te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden