'Meer geld voor aanpak huiselijk geweld'

(Novum) - Voor het aanpakken van huiselijk geweld is meer geld nodig. Dat zeggen de advies- en steunpunten huiselijk geweld in Drenthe, Groningen en Friesland in een petitie die ze vandaag aanbieden aan de Kamercommissie Jeugd en Gezin. In de provincie Groningen alleen al is volgend jaar vijf keer zoveel geld nodig, zegt een woordvoerder. De instanties kunnen de drukte niet meer aan.

In Groningen is nu jaarlijks honderdduizend euro te besteden voor de aanpak van huiselijk geweld. "Dat is veel te weinig, volgend jaar zal er ruim 530 duizend euro nodig zijn en in 2010 is dat volgens onze berekeningen opgelopen tot ruim 850 duizend. We kunnen het aantal meldingen nu niet meer verwerken", zegt de woordvoerder.

Het aantal meldingen van huiselijk geweld in de drie provincies is 'enorm gestegen'. In Groningen steeg het aantal binnen een jaar van 405 in 2005 naar 541. In Friesland en Drenthe verdubbelde het aantal meldingen. "Dit is vooral te danken aan een landelijke overheidscampagne van de overheid, bedoeld om het melden van dit soort geweld uit de taboesfeer te halen. Dat is heel goed, maar dan moet er ook extra geld voor vrijgemaakt worden."

Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) moet volgens de woordvoerder volgend jaar één euro per inwoner uittrekken. In 2010 moet dit zijn opgelopen tot anderhalve euro. "Alleen met deze extra middelen kan de ambitie van de regering om huiselijk geweld tegen te gaan worden waargemaakt."

De 35 landelijke meldpunten huiselijk geweld coördineren de samenwerking tussen bijvoorbeeld politie, maatschappelijk werk en jeugdzorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden