Meer geld van Rijk naar gemeente voor vluchteling Vluchtelingen
Opvang, integratie en wegnemen weerstand
Er komt extra geld voor opvang en integratie van vluchtelingen in gemeenten. Die hebben dat geld onder meer nodig om lokale weerstand tegen de komst van vluchtelingen te kunnen wegnemen.
Vandaag proberen Rijk en gemeenten hierover nieuwe afspraken te maken. "De deal is bijna rond," meldde gisteren de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD), die als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de onderhandelingen voert. Om welk bedrag het gaat, kon hij nog niet zeggen.
Het geld zal ingezet worden om vluchtelingen te helpen de taal te leren, banen te vinden en een woning te krijgen. Extra middelen van het Rijk kunnen het gevoel van verdringing wegnemen, legt Van Zanen uit. "Er is veel solidariteit, er zijn heel veel vrijwilligers, maar er zijn ook mensen die zeggen: mijn dochter wacht langer op een huis dan een asielzoeker. Met die geluiden moeten we rekening houden."
De nieuwe deal tussen gemeenten en Rijk wordt een aanvulling op een eerder bestuursakkoord, uit november vorig jaar. Toen is afgesproken dat in 2016 elke provincie 2500 nieuwe asielopvangplekken zou realiseren. Daarbovenop zouden de 25 veiligheidsregio's in Nederland ieder nog eens 500 plekken vrijmaken. Van de uitvoering van dat akkoord is nog niet veel terecht gekomen.
Nog altijd zitten 12.000 asielzoekers op noodopvangplekken, zoals oude gevangenissen, kazernes of tentenkampen, waar bijvoorbeeld geen school voor de kinderen is. De aanwas van nieuwe goed uitgeruste asielzoekerscentra hapert.
Er zijn deze winter wel opvanglocaties bijgekomen, maar vaak voor korte duur. Zoals tentenkamp Heumensoord in Nijmegen, waar 3000 mensen zijn opgevangen, maar waar deze week de laatste bus vertrokken is. De asielzoekers moeten plaatsmaken voor militairen die er kamperen tijdens het wandelevenement de Vierdaagse. Ook bijvoorbeeld vakantiepark Duinrell sluit voor vluchtelingen, omdat het toeristenseizoen aanbreekt.
Een ander probleem is dat er te weinig mensen uit de azc's kunnen vertrekken, na het krijgen van een verblijfsvergunning. Gemeenten stellen te weinig huizen ter beschikking. Nog 16.000 vergunninghouders wonen daardoor in azc's. Ook dat aantal is deze winter niet geslonken. Van Zanen: "De komst van vluchtelingen schept een maatschappelijk probleem waar we nog jaren mee te maken krijgen. Extra geld is hard nodig om te voorkomen dat dit in een veenbrand overgaat."
undefined