Meer geld ruimtevaart 'tijdelijk goed nieuws'

Astronaut Andre Kuipers in de Space Expo in Noordwijk.Beeld anp

De Nederlandse ruimtevaartindustrie is blij, maar terughoudend, nu het kabinet vrijwel geheel terugkomt op de geplande bezuinigingen. 'Het is goed nieuws en ik ben minister Verhagen erg dankbaar, maar het is een tijdelijke oplossing. Dit geldt maar tot 2015. Als er tegen die tijd niets gebeurt, is het uitstel van executie en hebben we over een paar jaar hetzelfde probleem', zegt Bart Reijnen.

Reijnen is directeur van Dutch Space in Leiden, het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, en voorzitter van de vereniging van Nederlandse ruimtevaartinstellingen SpaceNed.

Het kabinet maakte eind juni bekend dat de ruimtevaartbegroting zou teruggaan van ongeveer 100 miljoen euro per jaar nu naar ruim 60 miljoen in 2015. Volgens Reijnen zou de omzet van de Nederlandse industrie dan zijn gehalveerd, van 130 miljoen euro naar 60 tot 70 miljoen. Daardoor zou ontslag dreigen voor ongeveer de helft van de 1000 werknemers.

Estec
Ook satellietentestcentrum Estec in Noordwijk dreigde het kind van de rekening te worden. Bij het complex werken 2500 werknemers uit heel Europa. Andere landen azen op onderdelen. 'Het is geen rocket science dat Nederland met het behoud van een belangrijk centrum voor ruimtevaart koploper kan blijven in deze branche', zegt Kamerlid Kees Verhoeven (D66), die zich heeft verzet tegen de bezuinigingen.

In november is er een groot congres van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Daar wordt besloten over nieuwe Europese ruimtevaartprojecten voor de komende jaren. Landen die meer geld bijdragen, krijgen in ruil meer opdrachten voor hun bedrijven. Volgens de Nederlandse industrie levert elke uitgegeven euro uiteindelijk ongeveer 4 tot 5 euro op.

De ruimtevaartbegroting na 2015 is aan het nieuwe kabinet. Daarom schreef astronaut André Kuipers vorige week een brief aan de onderhandelaars van PvdA en VVD. Hij vroeg om 'herstel van de budgetten'' en zei dat heel Nederland profiteert van ruimtevaart. Een besluit is er nog niet, maar volgens Reijnen helpt de brief wel degelijk: 'Kuipers is het boegbeeld van de Nederlandse ruimtevaart; hij is een magneet.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden