Meer gas uit Groningen? Kleine kans

Een boortoren van de NAM in Groningen. Beeld anp
Een boortoren van de NAM in Groningen.Beeld anp

Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) laat doorschemeren dat de gaskraan in Groningen in de toekomst niet meer verder wordt opengedraaid. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het 'onaannemelijk' is dat de gaswinning omhoog gaat.

Kamp reageert op het zogeheten winningsplan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam). De Nam liet dinsdag weten dat het in het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) net zoveel gas wil oppompen in Groningen als het afgelopen jaar: 27 miljard kuub. Maar het bedrijf sluit niet uit dat de gaswinning het jaar erna omhoog gaat.

Deze boodschap valt slecht in Den Haag. Het kabinet neemt formeel pas in juli een besluit over het gas in Groningen, maar nu al is duidelijk dat Kamp wil vasthouden aan maximaal 27 miljard kuub als plafond. Ook de Tweede Kamer voelt niets voor extra gaswinning. PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos reageerde maandag al op uitgelekte plannen: "De Nam schoffeert de Groningers. Het kabinet moet dit plan bijstellen. Afspraak is winning omlaag, niet omhoog." Zijn VVD-collega André Bosman: "De weg naar minder winning is ingezet, zeker niet meer."

Rust in Groningen
De Nederlandse Aardolie Maatschappij, eigendom van Shell en ExxonMobil, schrijft in het winningsplan dat 'na jaren van maatschappelijke onrust, het in het belang van alle betrokkenen is om de rust in Groningen terug te brengen'. "Daarom zetten we de komende periode in op handhaving van het huidig productieniveau van 27 miljard kubieke meter", zegt directeur Gerald Schotman. Het bedrijf laat wel een achterdeur open: de Nam ziet 33 miljard kuub als 'bovengrens voor de jaarlijkse gasproductie'.

Deze toevoeging is opmerkelijk in het licht van een uitspraak van de Raad van State, vorig jaar november. De hoogste bestuursrechter bepaalde toen dat de gaswinning in Groningen niet hoger mag zijn dan 27 miljard kuub vanwege de kans op (zware) aardbevingen. Dat de Nam niet uitsluit dat er alsnog meer gas wordt gewonnen, is ook opvallend gezien de voorspelbare politieke weerstand. De Kamer dringt al langere tijd aan op zo min mogelijk gaswinning in Groningen, liefst richting de 20 miljard kuub per jaar. Of zelfs nog minder.

De Nam laat ook weten dat het aantal huizen in het bevingsgebied dat niet aan de veiligheidsnormen voldoet, lager is dan verwacht. Dat zou betekenen dat er mogelijk minder woningen hoeven te worden opgeknapt. Maar minister Kamp schrijft aan de Kamer dat het plan om de huizen in Groningen 'aardbevingsbestendig' te maken, niet wordt aangepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden