Meer frustratie dan angst op Heathrow

Eindeloze rijen kronkelen als slangen door Terminal 1 van Heathrow, één van de drukste vliegvelden ter wereld. Bijna iedere reiziger lijkt een ander verhaal te horen van de vliegveld- en luchtvaartmedewerkers die in grote getale in de hal rondlopen. Maar ondanks het gebrek aan informatie en de complete verwarring heerst er een kalme sfeer van berusting.

Bekijk video: smallband/breedband bekijk video

Mensen laten de chaos in gelatenheid over zich heenkomen. Verstoken van 24-uurs nieuwsschermen weten velen die ’s morgens vroeg zijn geland niet meer dan dat er sprake is van een terroristische dreiging. Op een A-viertje van het vliegveld staat uitgelegd dat vanwege ‘een mogelijke bedreiging van de veiligheid’ alle veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt. Een opsomming volgt van de schaarse items die nog in een plastick diepvrieszakje mee mogen als handbagage.

Mensen bellen vrienden om te horen wat er precies aan de hand is. Maar de verhalen over een mogelijk terreurcomplot om verschillende vliegtuigen tegelijkertijd in de lucht op te blazen, schrikt niemand af. Er is eerder sprake van frustratie, hoewel er alle begrip is voor de verregaande veiligheidsmaatregelen. Zelfs als dat lijdt tot uren wachten in onzekerheid of er straks nog een vlucht zal zijn om thuis te komen. “Ze nemen hier geen halve maatregelen”, zegt Mirjam Langendijk uit Amsterdam. “Ik realiseer me nu wel hoe serieus het (de terroristische dreiging) is.”

De familie Maseland miste haar vervolgvlucht naar Amsterdam, omdat het vliegtuig al was volgeboekt met mensen van wie eerdere vluchten waren geschrapt. Voor al hun handbagage hebben ze speciaal een grote nieuwe koffer op rolletjes gekocht. Het winkeltje ‘Rolling Luggage’ verkoopt de ene na de andere koffer en beschermingstasjes voor mobiele telefoons en camera’s. “We hebben nog nooit zo’n goede dag gehad”, zegt een verkoopster een beetje gegeneerd.

Bij de internetkiosk is het ook druk. Bij de balies kunnen mensen van wie de vluchten zijn geannuleerd geen nieuwe reis boeken. Ze hebben een telefoonnummer gekregen, maar met de waarschuwing dat de lijnen waarschijnlijk zijn overbelast. Christiaan Schmidt probeert tevergeefs een half uur lang de website van Britisch Airways.

Schmidt komt uit New York en is op weg naar huis, naar Düsseldorf. Maar hij zal de nacht waarschijnlijk zonder zijn bagage in Londen moeten doorbrengen. Om kwart voor twee roept British Airways om dat alle binnenlandse en Europese vluchten zijn geschrapt. Tien minuten is het bericht dat al deze vluchten voor de rest van de dag zijn geannuleerd.

Na uren van wachten hebben de Maselands een boardingkaart voor de vlucht van kwart voor vijf, maar het zal tot het laatste moment spannend blijven of het vliegtuig wel vertrekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden