Meer Franse troepen naar Mali

Franse militairen controleren hun uitrusting.Beeld EPA

Geconfronteerd met fellere tegenstand van islamitische rebellen dan was verwacht, verdrievoudigt Frankrijk zijn troepenmacht in Mali. Het aantal uitgezonden militairen stijgt van 800 naar 2500. De kans op de inzet van grondtroepen lijkt daarmee aanzienlijk groter geworden; tot dusver voerden de Fransen slechts aanvallen uit vanuit de lucht.

De extra Franse troepen worden niet alleen ingevlogen vanuit Frankrijk, maar komen ook uit de buurlanden. Vanuit Ivoorkust arriveerden 150 Franse soldaten in een konvooi van veertig pantservoertuigen. Daarnaast verwachten de Fransen op korte termijn assistentie van West-Afrikaanse militairen uit landen als Nigeria, Togo en Burkina Faso. In totaal zou er dan een troepenmacht van 3300 man in Mali actief zijn.

Volgens de Franse president Hollande kan 'de territoriale integriteit' van Mali met behulp van de Afrikaanse militairen in ongeveer een week hersteld zijn. Sprekend tijdens een bezoek aan Aboe Dhabi zei Hollande dat de rebellen de stad Diabaly, in het midden van Mali, niet echt hebben ingenomen. "Ze verschuilen zich in de stad, maar wij voeren bombardementen uit, zodat ze worden verdreven."

Er bestaat geen twijfel, aldus de president, dat de Franse troepen er snel in zullen slagen 'de vijand, deze terroristen' te stoppen. Vervolgens kan een Afrikaanse troepenmacht, gesteund door de internationale gemeenschap en Europa, de stabiliteit van Mali waarborgen, zei Hollande. "Wij hebben dan geen reden meer om Mali te blijven." Maar hij zei ook dat de Franse troepen niet zullen vertrekken voordat Mali "veilig is, met een wettige regering, uitzicht op verkiezingen en zonder dreiging van terroristen".

De buitenlandgezant van de Europese Unie, Catherine Ashton, sluit een militaire rol voor de EU in Mali uit, maar heeft wel steun toegezegd aan het Malinese leger in de strijd tegen de radicaal-islamitische rebellen. In voorbereiding op een speciale vergadering van Europese ministers van buitenlandse zaken zei Ashton gisteren dat de EU een voorziene missie van trainers voor het Malinese leger zal 'versnellen'. Volgens Ashton wordt ook Europa bedreigd door de extremistische groepen in Mali.

Net als de EU sluiten ook de Verenigde Staten het sturen van militairen naar Mali uit, ondanks diplomatieke steun voor de Franse interventie. Wel zijn de Amerikanen in een later stadium mogelijk bereid vliegtuigen in te zetten voor bevoorrading. Op dit moment beperkt de Amerikaanse assistentie zich tot het verstrekken van informatie aan de Fransen door de veiligheidsdiensten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden