Meer fouten kabinet bij steun aan strijdgroepen Syrië

Still uit een filmpje die de strijdende partijen in Syrië op YouTube hebben gezet. Beeld
Still uit een filmpje die de strijdende partijen in Syrië op YouTube hebben gezet.

De door Nederland gesteunde strijdgroepen in Syrië maakten zich schuldig aan mensenrechtenschendingen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Nieuwsuur. Gisteren bleek al dat Nederland de organisatie Jabhat al-Shamiya steunde, die door het Openbaar Ministerie als terroristisch wordt omschreven. Maar ook andere groeperingen werkten nauw samen met extremisten.

Ghassan Dahhan en Milena Holdert

Daarmee zijn de criteria geschonden die het kabinet hanteerde bij aanvang van de hulp aan Syrische strijdgroepen. Het kabinet heeft de Tweede Kamer herhaaldelijk beloofd dat Nederland alleen groeperingen zou steunen die het oorlogsrecht naleven en die niet samenwerken met extremistische groeperingen. Dat de criteria werden geschonden was bovendien bekend bij Nederland, of had dat moeten zijn. Die informatie leidde echter niet tot stopzetting van de hulp.

Nederland stuurde in het kader van het zogeheten NLA-programma (dat staat voor non-lethal assistance) tot aan begin van dit jaar logistiek materieel aan gewapende oppositiegroepen in Syrië. Het zou gaan om ‘niet-dodelijke goederen’, uitsluitend bestemd voor ‘gematigde’ strijdgroepen. Het kabinet garandeerde de Tweede Kamer dat de groeperingen getoetst werden aan de bovengenoemde ‘doorslaggevende criteria’. Het NLA-programma zou bovendien doorlopend worden gemonitord.

Oorlogsmisdaden

Nieuwsuur en Trouw spraken de afgelopen maanden met ongeveer 100 rebellenleiders en betrokkenen bij het NLA-programma spraken. Daaruit bleek dat Nederland van 2016 tot begin 2018 onder meer aan de Sultan Murad Brigade pick up-trucks en uniformen leverde. Volgens mensenrechtenorganisaties maakte deze brigade zich in dezelfde periode schuldig aan ‘oorlogsmisdaden’. De brigade zette in de strijd kindsoldaten in en was actief betrokken bij aanvallen op de Koerdische woonwijk Sheikh Maqsoud in Aleppo, waarbij 83 burgers, onder wie 30 kinderen, werden gedood. Ook de door Nederland gesteunde strijdgroep Divisie 13 nam deel aan deze aanvallen op Koerdische burgers.

Deze foto van een witte pick-up truck werd opgestuurd  door de leider van de Sultan Murad Brigade, Ahmed Osman. Nederland schonk hem deze Toyota, zegt hij. Beeld
Deze foto van een witte pick-up truck werd opgestuurd door de leider van de Sultan Murad Brigade, Ahmed Osman. Nederland schonk hem deze Toyota, zegt hij.

Nederland beloofde de groeperingen zorgvuldig te selecteren en de steun stop te zetten als er signalen waren van mensenrechtenschendingen of ander ‘onwenselijk gedrag’. Maar de steun aan groeperingen als de Sultan Murad Brigade liep, ondanks publieke waarschuwingen van onder andere de VN-Mensenrechtenraad, door tot aan begin 2018.

Ook het criterium dat door Nederland gesteunde groeperingen niet zouden samenwerken met extremisten is geschonden. Zo sloot de door Nederland gesteunde Sultan Murad Brigade in 2015 een militair verbond met Al-Qaida. Dit bondgenootschap was publiekelijk bekend vóórdat Nederland begon met de steun aan de Sultan Murad Brigade.

Ten slotte verschafte Nederland logistiek materieel aan ten minste drie groeperingen die op datzelfde moment samenwerkten met de omstreden strijdgroep Ahrar al-Sham. Deze beweging, die zelfmoordaanslagen heeft uitgevoerd, wordt door het Openbaar Ministerie als ‘terroristisch’ beschouwd.

Nieuwsuur en Trouw publiceren vandaag (NPO 2, 22.00 uur) en morgen in de krant uitvoerig over het onderzoek.

Lees alles over het onderzoek in ons dossier 'Nederlandse steun aan Syrische jihadisten'

Lees ook:

Nederland steunde 'terreurbeweging' in Syrië

In oktober start een rechtszaak tegen een Nederlandse Syriëganger die een bijdrage heeft geleverd aan de strijd van Jabhat al-Shamiya. Die groepering werd eerder door de Nederlandse regering ondersteund met ‘niet dodelijke goederen’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden