'Meer fouilleren een slecht idee'

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Ontoelaatbaar, onmogelijk en onwenselijk. Dat zijn de reacties op het voorstel van Tweede-Kamerlid Van de Camp (CDA) om de politie de mogelijkheid te geven vaker jongeren op straat te fouilleren, óók als er geen 'redelijk vermoeden van een strafbaar feit' is. Vooral in uitgaanscentra zouden jongeren preventief moeten worden onderzocht op wapenbezit.

“Ontoelaatbaar”, vindt bestuurder W. Groeneweg van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP). “Het zou een aanzet kunnen zijn naar een politiestaat. Van de Camp zegt: zet een hek om het uitgaanscentrum en verdenk iedere jongere die je tegenkomt. Dat is ondenkbaar.”

Groeneweg onderkent het probleem dat de wet de politie soms beperkt als zij iemand op straat wil fouilleren. “In principe mag de politie niet fouilleren, tenzij er gerede twijfel bestaat”, zegt Groeneweg. “Dat voorbehoud moet blijven bestaan. Het raakt een essentieel punt in de burgerlijke rechten.”

Van de wenselijkheid van meer bevoegdheden bij het fouilleren is bij het Nederlands Politie Instituut niets bekend. “Vanuit de korpsen in het land hebben wij nog nooit dergelijke signalen opvangen”, zegt woordvoerder G. Bodewitz.

Uitgaansgelegenheden zijn evenmin gelukkig met het plan. “Laten we cafés en discotheken alsjeblieft niet te veel associëren met geweld”, verzucht directeur M. Claes van de Koninklijke Horeca Nederland. “Er zijn helemaal niet veel excessen die te maken hebben met uitgaan.”

Niettemin meent Claes dat een uitgaanscentrum veilig moet zijn. “Toch moeten we oppassen dat niet iedereen maar wat roept om het straatgeweld aan te pakken. De politie moet 's nachts duidelijker zichtbaar zijn op straat. Dat zal beter helpen dan fouilleren.”

Dr. J. Naeyé, hoogleraar politierecht aan de Vrije Universiteit, acht het uitgesloten dat de politie haar bevoegdheden op deze wijze uitbreidt. “Het is een aantasting van de lichamelijke integriteit en het recht op privacy”, zegt Naeyé. “Dit voorstel is dus in strijd met het Europees verdrag van de rechten van de mens en de Grondwet.”

Of het CDA met het voorstel een serieuze poging doet de zwevende kiezer te overtuiging van zijn strijd tegen criminaliteit, weet Naeyé niet. Maar, zegt hij, “laat Van de Camp in dat geval met een beter voorstel komen.”

Het CDA-Kamerlid maakte zondag zijn voorstel bekend in het tv-programma Netwerk. Daarmee reageerde Van de Camp op cijfers van justitie, die aantonen dat vorig jaar 39 mensen zijn omgekomen als gevolg van geweld op straat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden