Meer fietsen gestolen tijdens actie tegen fietsendiefstal

Een actie in de binnenstad van Amsterdam tegen diefstal en heling van fietsen is mislukt. Sinds de 'Actie Spaak' begon, werden zelfs vijf procent meer fietsen gestolen. Ook werden acht procent meer gestolen fietsen te koop aangeboden. Dit blijkt uit het evaluatierapport van Bureau Regioplan.

Actie Spaak begon in januari 1993 op het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, waar twee faculteiten en een mensa van de Universiteit van Amsterdam zijn gevestigd en enkel woningen zijn. Het is een walhalla voor fietsendieven, omdat er dagelijks duizenden fietsen gestald staan. Vóór de actie begon, werd jaarlijks bijna 16 procent van de daar geparkeerde rijwielen gestolen; ongeveer duizend studenten gaven aan per jaar minstens één fiets kwijt te raken. Bijna 89 procent van de studenten kreeg er wel eens een gestolen fiets te koop aangeboden. Twaalfhonderd studenten gingen op het aanbod in.

De Actie Spaak had tot doel die percentages zeker te halveren. Het project werd gedragen door de politie, gemeente, universiteit en justitie. De maatregelen behelsden intensieve surveillance door politie - in burger - en stadswachten, het openen van een bewaakte stalling, graveren van postcodes in het frame van fietsen, snellere afhandeling van aangiftes en het wekelijks verwijderen van fietswrakken.

In de rest van de stad bleek het aantal gevallen van diefstal en heling gelijk te blijven, maar uitgerekend op het BG-terrein ging het bergafwaarts. Het aantal gestolen fietsen groeide van 15,8 naar 20,6 procent en het percentage studenten dat in de verleiding werd gebracht een gestolen fiets te kopen, steeg met 8 procent naar 96,6.

Dat bleek uit een enquête van Regioplan, want bijna niemand had aangifte gedaan. Regioplan zelf spreekt niet van een mislukking. “De stijging valt binnen de steekproefmarge. Het kan toeval zijn”, zegt Ger Homburg. “Wèl weten we zeker dat het aantal diefstallen niet is gedaald.” Ook het derde doel van de actie, het tegengaan van fout gestalde rijwielen, werd niet gehaald.

Regioplan wijt de tegenvallende resultaten aan een aantal factoren. Zo bleek het moeilijk om een plek te vinden voor een bewaakte stalling en surveilleerden stadswachten en politie, ondanks enthousiaste toezeggingen, niet vaker. Afspraken maken met de politie is moeilijk, vinden de onderzoekers. De stadswachten hadden in de actieperiode hun handen vol aan een concurrerend project; het beveiligen van de metro. Het gebrek aan publiciteit over de Actie Spaak bleek het laatste en definitieve struikelblok. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden