Meer eerstejaars, minder diploma's

Afgeschoten en uitgestelde plannen van minister laten sporen na in cijfers van universiteiten en hogescholen

MARIJKE DE VRIES en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

De hogescholen en universiteiten publiceerden gisteren de nieuwste cijfers over het hoger onderwijs. Daarin zijn enkele trends te ontdekken.

Meer eerstejaars

Universiteiten mochten dit studiejaar zeven procent meer studenten verwelkomen dan in 2012, hogescholen bijna zes procent. Die stijging is vrijwel geheel te verklaren door de plannen van minister Bussemaker (onderwijs) om de basisbeurs (279 euro per maand voor wie op kamers woont) vanaf september 2014 af te schaffen voor nieuwe studenten. Havisten en vwo'ers namen het zekere voor het onzekere en begonnen direct aan een studie. Pas in juni maakte Bussemaker bekend dat ze de maatregel zeker een jaar zou uitstellen. De meeste scholieren hadden zich toen al ingeschreven.

Minder diploma's uitgereikt

Hogescholen reikten afgelopen studiejaar bijna zevenduizend diploma's minder uit dan een jaar eerder. Een daling van bijna tien procent. Ook minder universitaire studenten haalden hun diploma (-8 procent). Maar volgens de universiteiten is dat 'allerminst zorgelijk'. In 2011-2012 werden gewoon extreem veel diploma's uitgereikt, vanwege de dreigende langstudeerboete. Studenten die de standaard studieduur allang overschreden hadden, gingen opeens keihard aan de slag om hun diploma op tijd te halen. Anders moesten ze 3000 euro extra collegegeld gaan betalen. De langstudeerboete werd met terugwerkende kracht afgeschaft.

Landbouwstudies in de lift

De landbouwgerelateerde opleiding van onder meer de Wageningen Universiteit, zagen de studentenaantallen dit jaar met 22 procent toenemen. Dit jaar begonnen zo'n 1300 studenten aan opleidingen als levensmiddelentechnologie, agrotechnologie en bedrijfs- en consumentenwetenschappen. Ten opzichte van 2006 is zelfs sprake van een verdubbeling, zegt een woordvoerder van Wageningen Universiteit. "Onze studenten houden zich bezig met onderwerpen als gezonde voeding en leefomgeving. Dat zijn zaken die ertoe doen", verklaart hij. Bovendien is de internationale reputatie van de Wageningse opleidingen hoog, zijn de studenten tevreden en is er afgelopen jaren een nieuwe moderne campus gebouwd. En een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU: "Vroeger dachten studenten wellicht dat ze er alleen boer mee konden worden."

Rechten nog steeds populair, maar minder eerstejaars

Rechtsgeleerdheid staat met bijna 3600 eerstejeaars nog steeds in de top vijf van meest gekozen universitaire opleidingen. Toch daalde het aantal studenten licht, met twee procent. Dat komt waarschijnlijk doordat alle opleidingen afgelopen jaar een numerus fixus hadden ingesteld, daarvan zijn ze inmiddels teruggekomen. Opleidingen op het gebied van gezondheidszorg, techniek en natuur groeiden opnieuw, met zo'n tien tot dertien procent. Hetzelfde geldt voor de taal- en cultuurstudies.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden