Meer e-books in de bibliotheek nu de betaling aan uitgevers verbetert

Nu duurt het soms jaren voordat de digitale variant van een boek te leen is, maar daar komt verandering in.

De digitale planken in de bibliotheek zijn vaak leeg. Mensen die boeken willen lenen om digitaal te lezen, kunnen veel titels niet krijgen. Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap trekt 3 miljoen uit om daar verbetering in te brengen. Door nieuwe afspraken tussen betrokken partijen komen er meer titels beschikbaar.  Eind volgend jaar zijn er waarschijnlijk al een derde meer.

Voorheen beschikten bibliotheken pas jaren na uitgave over digitale boeken. Soms kwamen ze zelfs nooit. Uitgevers en auteurs stonden niet altijd te trappelen om licenties voor e-books  te geven aan bibliotheken. Zij kregen slechts een kleine vergoeding voor de licentie. Voor uitgevers is het veel lucratiever om boeken te verkopen dan ze uit te lenen via de bibliotheek.

Door de nieuwe afspraken krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers voortaan betaald per keer dat de titel wordt uitgeleend. Dat verschilt per titel en auteur tussen een paar centen en een paar euro’s. Het geld wordt voor de helft uitgekeerd aan de uitgever en voor de andere helft aan de auteur.

E-lenders

Het aantal zogenoemde e-lenders – mensen die digitale boeken lenen – groeit gestaag. In 2017 waren er 3,2 miljoen uitleningen en de verwachting is dat dit er aan het eind van 2018 3,5 miljoen zullen zijn. 

De Online ­Bibliotheek, de digitale variant van de gewone stads- en dorpsbieb, telt 21.000 titels, op een totaal aantal van circa 35.000 e-books. De verwachting is dat dit aantal groeit naar 27.000 titels eind volgend jaar.

Maar welke titel moet u nu lenen? Op trouw.nl/boekrecensies bespreken onze recensenten de nieuwste titels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden