Meer druk op arbeidsongeschikten om te werken

null Beeld anp
Beeld anp

Het nieuwe kabinet scherpt de regels aan voor tijdelijk arbeidsongeschikten. Vanuit de gedachte dat ze kunnen werken.

Volgens uitkeringsorganisatie UWV kan 70 procent van de mensen die tijdelijk voor meer dan 80 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard en een WGA-uitkering krijgen, toch werken. Deze arbeidsmogelijkheden moeten worden benut, vindt het nieuwe kabinet. Daarom wil ze de uitkering voor deze groep verlagen als ze er niet bij gaan werken. En er zullen straks minder mensen arbeidsongeschikt worden verklaard.

WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Mensen ontvangen een WGA-uitkering als ze al twee jaar of langer ziek zijn maar de arts nog wel verwacht dat deze persoon in de toekomst weer kan werken. Het betreft doorgaans psychische aandoeningen, kanker of een fysieke beperking.

De mate waarin iemand arbeidsongeschikt wordt verklaard en de hoogte van de WGA-uitkering is onder meer afhankelijk van het salaris dat iemand verdiende voordat hij ziek werd of een ongeluk kreeg. Daardoor kan het dat mensen met hoge inkomens sneller volledig afgekeurd worden dan iemand met een laag inkomen, terwijl deze twee personen dezelfde medische klacht hebben. Het nieuwe kabinet wil daar verandering in brengen.

Prikkel

Ook voor de hogeropgeleide mensen met hogere salarissen moet het straks aantrekkelijk worden om voor een lager inkomen aan de slag te gaan. De berekening van de aanvullende uitkering voor WGA’ers wordt hiertoe aangepast, waardoor een hele grote groep die nu nog voor meer dan 80 procent is afgekeurd, in het nieuwe systeem opeens arbeidsgeschikt zijn. ‘We gaan de prikkel richting werk versterken’, aldus het regeerakkoord.

De maatregel kan niet op gejuich van vakbond FNV rekenen. “Het wordt steeds moeilijker voor mensen die arbeidsongeschikt zijn om een uitkering te krijgen”, reageert FNV-bestuurder Erica Hemmes. “Nu wordt de toegang tot de WGA weer moeilijker gemaakt. Voor hen die een inkomen als gevolg van arbeidsongeschiktheid krijgen, wordt de uitkering lager. Werknemers zijn steeds slechter verzekerd tegen verlies aan inkomsten door ziekte of een gebrek.”

Welgeteld 27 procent van de mensen die nu in de WGA zitten omdat ze tijdelijk voor 80 procent of meer zijn afgekeurd, zouden sowieso nu al op eigen kracht het minimumloon kunnen verdienen, heeft het UWV berekend. En nog eens 15 procent - die zeer laag is opgeleid - zou met enige scholing, waardoor ze meer kunnen verdienen, helemaal uit de WGA kunnen stromen.

Werk vinden

In de praktijk is het voor mensen met WGA-uitkering zeer moeilijk om werk te vinden. Meer dan de helft van de mensen die arbeidsongeschikt raken, heeft geen werkgever meer. Zij zijn ziek uit dienst gegaan of ziek geworden terwijl ze werkloos waren en een WW-uitkering kregen. Deze zogeheten vangnetters ondernemen weinig om de uitkering uit te komen.

Zelfs als ze wel wat ondernemen om een baan te vinden, is het lastig. Zo telt deze groep niet mee voor de banenafspraak; het plan om 125.000 arbeidsbeperkten in 2026 te laten werken bij een reguliere werkgever. Voor de WGA’ers krijgen werkgevers ook geen subsidies. De strengere regels voor de WGA zal het kabinet uiteindelijk enkele miljoenen euro’s opleveren, staat in de doorrekeningen van het regeerakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden