Meer doden door kou in Oost-Europa

(Novum/AP) - Grote delen van Europa worstelden dinsdag nog met de koudegolf die het continent de afgelopen weken trof. In Rusland werd één nieuwe dode gemeld, waardoor het aantal dodelijke slachtoffers van het barre winterweer er opliep tot 28. In Oekraïne stierven maandag 26 mensen van de kou en steeg het dodencijfer over de afgelopen drie dagen tot 80. Moldavië meldde dat de afgelopen vijf dagen ten minste dertien personen aan de kou waren bezweken. In Griekenland moest het Parthenon worden gesloten, de Duitse autoriteiten sloten het Rijn-Main-Donau-kanaal omdat het voor een groot gedeelte was bevroren.

In Rusland trok de poolkou die het land de afgelopen negen dagen geselde zich terug, zodat in Moskou de trolleybussen en de trams weer op volle sterkte reden. Het record-stroomverbruik bleef evenwel het verouderde energiesysteem onder grote druk zetten.

De temperatuur in Moskou steeg overdag tot min 14 graden Celsius, aanzienlijk warmer dan de min 31 graden Celsius van vorige week donderdag. Weersvoorspellers verwachtten voor het weekeinde temperaturen tot min 4 graden Celsius.

De Russische bevolking zette massaal elektrische kacheltjes en dergelijke tegen de kou in, waardoor het stroomverbruik gigantisch steeg. Het hoofd van het Russische energiebedrijf, Anatoli Tsjoebajs, zei dat maandag het record was gemeten van 150.300 megawatt. Ruim zevenduizend mensen in acht Russische steden en dorpen zaten dinsdag door gesprongen verwarmingsbuizen nog zonder verwarming.

In Oekraïne kwamen dinsdagmorgen ongeveer 60.000 inwoners van de stad Altsjevsk zonder verwarming te zitten doordat leidingen waren gesprongen. In Georgië daalde de temperatuur in de hoger gelegen gebieden tot min 25 graden Celsius. Het land kampt sinds enige dagen met een aardgastekort doordat het Russische bedrijf Gazprom ten gevolge van explosies bij een aardgasleiding in Zuid-Rusland zijn verplichtingen niet kan nakomen. Russische technici zeiden dat bittere kou en lekkende leidingen de vervanging van een gesprongen pijpleiding bemoeilijkten.

De regering in Tbilisi beschuldigde Moskou van opzettelijke sabotage. Rusland ontkende woedend en stelde via Azerbeidzjan aardgas ter beschikking. Het zal evenwel zeker nog enige dagen duren, voordat Georgië zijn normale hoeveelheid gas ontvangt.

In Moldavië stierven dertien mensen van de kou, zeiden de autoriteiten. Ongeveer dertig mensen werden met onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen opgenomen. De meeste mensen die stierven, waren dakloos of alcoholist of beide. Van twee mensen die waren opgenomen, moesten benen deels worden geamputeerd. De temperatuur in Moldavië daalde maandagnacht tot min 30, de koudste temperatuur sinds 1963.

In de Griekse hoofdstad Athene viel sneeuw op de Acropolis en moest het Parthenon worden gesloten. De sneeuwval creëerde lange files, die voor grote overlast zorgden voor forenzen. Verscheidene veerdiensten kwamen te vervallen. Ook enkele vluchten moesten worden geschrapt.

Het Rijn-Main-Donau-kanaal in Zuid-Duitsland was tussen de steden Hausen en Buchhausen over een lengte van tachtig kilometer bevroren, waardoor het voor al het scheepvaartverkeer moest worden gesloten. Het kanaal vormt de verbinding tussen de Noordzee en de Zwarte Zee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden