Meer doden door alcohol dan geweld

(AFP) Beeld
(AFP)

Bijna 4 procent van alle sterfgevallen wereldwijd is gerelateerd aan alcohol. 2,5 miljoen doden. Dat is meer dan AIDS, tuberculose of geweld. Volgens de World Health Organisation (WHO) doen overheden te weinig om drankmisbruik tegen te gaan.

Ieder jaar sterven over de hele wereld 320.000 jongeren tussen de 15 en de 29 jaar hieraan. Dat is 9 procent van alle doden in deze leeftijdcategorie, zo blijkt uit een rapport van het WHO.

In dichtbevolkte landen in Afrika en Azië, zoals India en Zuid-Afrika hebben hogere inkomens ervoor gezorgd dat er meer wordt gedronken. Volgens de Verenigde Naties (VN) is drankmisbruik in veel ontwikkelde landen een probleem. Alcoholmisbruik veroorzaakt overlast in de samenleving: verkeersongelukken, geweld, ziekte, kinderverwaarlozing en verzuim, aldus de VN.

Maar beleid van overheden om dit tegen te gaan werkt vaak niet en wordt niet erg belangrijk gevonden. Onder Russen is zelfs één of op de vijf doden veroorzaakt door alcohol. Van de mensen die alcohol gebruiken, drinkt wereldwijd 11 procent wekelijks grote hoeveelheden. Mannen drinken veel meer dan vrouwen, schrijft het WHO.

Het rapport benadrukt dat overheden meer moeten doen om drankmisbruik tegen te gaan. Volgens het WHO is het verhogen van de belasting op alcoholische concumpties de meest effectieve wijze om, vooral onder jongeren, drinken te verminderen. Ook leeftijdrestricties voor het kopen en gebruiken van alcohol, en alcohol gebruik aan banden leggen voor autobestuurders, helpen, mits de autoriteiten dit afdwingen. Volgens het WHO maken te weinig landen gebruik van dergelijke beleid, om sterfgevallen, ziekte en gewonden te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden