Meer doden door aids in Nederland

(\N)

Voor het eerst in jaren is het aantal mensen dat in Nederland sterft aan aids weer toegenomen. Vorig jaar overleden 66 mensen aan de ziekte, achttien meer dan in 2006, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens een woordvoerder is er geen reden tot paniek. Het aantal doden is inmiddels zo laag dat uit een eenmalige stijging of daling van het aantal doden weinig conclusies te trekken zijn.

Van 1983 tot en met 2007 zijn in Nederland 4344 mensen aan aids overleden, in overgrote meerderheid mannen. In 1982 werden de eerste gevallen van de ongeneeslijke ziekte in Nederland geconstateerd. Een jaar later was het eerste sterfgeval.

In het begin en midden van de jaren negentig ging het jaarlijks om meer dan vierhonderd doden. Daarna nam het aantal sterfgevallen sterk af, doordat aidsremmers beschikbaar kwamen. Een besmetting met hiv, het virus dat uiteindelijk aids veroorzaakt, betekent daardoor niet langer automatisch een doodvonnis. Werd een twintigjarige hiv-patiënt in 1996 niet ouder dan 56, nu kan hij of zij gemiddeld 69 jaar worden.

Keerzijde daarvan is dat er het afgelopen jaar een forse toename heeft plaatsgevonden in het aantal hiv-besmettingen, zo blijkt uit cijfers die vandaag door de Stichting HIV Monitoring worden gepresenteerd. Tussen 1 juni 2007 en 1 juni 2008 werden 1700 nieuwe mensen geregistreerd die met hiv zijn besmet. In totaal worden nu bijna 12.000 patiënten behandeld. De afgelopen jaren nam het aantal nieuwe registraties toe met 1000 tot 1200.

De Stichting signaleert toenemend risicogedrag: de boodschap 'vrij veilig' blijkt steeds vaker aan dovemansoren gericht, zeker bij mensen die niet weten dat ze met hiv zijn besmet. Volgens de Stichting weet naar schatting 25 procent van de mensen met hiv niet dat ze besmet zijn. Juist deze groep draagt in hoge mate aan de verspreiding van het virus. Hoewel hiv-besmetting ook via heteroseksueel contact plaatsvindt, vindt besmetting in meerderheid plaats door mannen die seks hebben met mannen, aldus de Stichting.

Ze wijst erop dat hoewel er dankzij aidsremmers met hiv te leven valt, deze medicijnen ook hun tol eisen. Zo kunnen de medicijnen zware bijwerkingen hebben, de afweer van gebruikers aantasten -waardoor ze vatbaar worden voor andere ziektes- en kan op den duur resistentie optreden.

Medewerkers van de stichting Safe4now delen woensdag condooms uit aan prostituees op de Wallen in Amsterdam. (ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden