Meer dieren Oostvaardersplassen halen de zomer dankzij zachte winter

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Beeld anp
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen.Beeld anp

In het natuurgebied Oostvaardersplassen zijn deze winter 204 dieren doodgegaan. Vorige winter stierven er nog 1.684 herten, paarden en runderen. Vrijwel alle dieren (97 procent) werden door boswachters afgeschoten, omdat zij in slechte conditie waren.

redactie

Het aantal dode dieren is zo opvallend gedaald omdat in het gebied na twee strenge winters minder herten, paarden en runderen leefden en omdat het ditmaal een zachte winter was, zei natuurbeheerder Staatsbosbeheer vandaag.

Het afschieten of bijvoeren van het wild in de Oostvaardersplassen leidt telkens tot discussie, omdat dit natuurgebied bedoeld is als wildernis waar de mens volgens sommigen niet mag ingrijpen.

Na een strenge winter krijgen veel vrouwelijke dieren door natuurlijke regulatie geen jongen. Omdat er zowel in 2011-2012 als in 2012-2013 sprake was van strenge winterse kou, daalde het aantal beesten in het gebied op natuurlijke wijze, aldus Staatsbosbeheer. In de herfst van 2013 zijn rond de 2.000 edelherten geteld, tussen de 825 en 975 Konikpaarden en en een kleine 200 heckrunderen. Er zijn 185 edelherten, 17 Konikpaarden en 2 heckrunderen gestorven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden