Meer dan vijftigduizend boeken en prenten op antiquarenbeurs in de RAI

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Een van de absolute topstukken op de komende internationale antiquarenbeurs in de RAI in Amsterdam is het uit 1499 daterende getijdenboek, bestemd voor Jean de Noval en zijn echtgenote Jeanne Meyngart, een rijke reder uit St Malo. Een Parijse antiquaar vraagt 1,4 miljoen gulden voor dit getijdenboek. Een recordbedrag voor Nederlandse begrippen.

De vijftiende International Antiquarian Book and Print Fair, die vanmiddag officieel wordt geopend met een lezing van Gerrit Komrij en duurt tot en met 1 oktober, valt samen met het het congres van de International Leaque of Antiquarian Booksellers, waarin alle grote antiquaren uit meer dan dertig landen zijn vertegenwoordigd. Om de twee jaar komen zij bijeen om te praten over ethische en andere kwesties uit hun vak, elke keer in een ander land. Die bijeenkomst wordt altijd gevolgd door een beurs, waarop iedereen zijn mooiste aanwinsten laat zien.

In totaal zijn in de RAI meer dan vijftigduizend boeken en prenten te bewonderen, in allerlei soorten en maten, variërend van een oud, en met de handgeschreven handleiding over dammen, eerste drukken van 'Ulysses' van James Joyce en 'Honderd jaar eenzaamheid' van Márquez, een collectie van veertig Reinaert de Vos-edities, stadskaarten van Blaeu, een manuscript van Isaac Newton, zee-atlassen en tarotkaarten met Jugendstil-motieven, tot en met een kinderboek uit 1919 over Volendam, met 46 opzetprenten.

Een ander curieus object op de beurs is de eerste editie van 'Philobiblon', een handleiding over het verzamelen van boeken uit 1473, geschreven door Richard de Bury, diocees uit het Engelse bisdom Durham. Hij was een enthousiast verzamelaar van boeken, hij had zelf meer dan vijftienhonderd exemplaren in zijn bezit. Van deze 'Gutenberg-bijbel voor boekverzamelaars' werden er in de twintigste eeuw slechts twee exemplaren te koop aangeboden. De vraagprijs voor deze 'Philobiblon' bedraagt één miljoen gulden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden