Meer dan soppen en poetsen alleen

’In het begin keken mensen vreemd op, maar nu is iedereen het gewend. In Dalfsen sta ik bekend als de man van de thuiszorg.”

Johan van Echten (38) is de enige mannelijke huishoudelijk verzorger van Thuiszorg Carinova. Hij begon ruim vier jaar terug als thuishulp omdat hij een baan zocht waarmee hij de zorg voor zijn kinderen goed kan combineren. Dat het werken met mensen hem ligt, wist hij al van eerdere baantjes in de bejaarden- en gehandicaptenzorg. „Het leukste van het werk is dat je een luisterend oor kunt bieden. Bij de meeste cliënten drink ik eerst een kopje thee voordat ik ga poetsen. Voor sommigen ben ik immers de enige schakel met de buitenwereld”.

Van Echten heeft geen last van de tijdsdruk en het lage salaris, waar het werken in de zorg zo vaak mee geassocieerd wordt. „Ik ben gauw tevreden. Het plezier in mijn werk staat voorop. Met deze baan ben ik zelfstandig en vrij: ik ga vanuit huis naar de cliënten en kom zelden op kantoor.”

Twee van de acht cliënten die Van Echten bezoekt helpen zelf nog mee in het huishouden. „Dan kletsen we onderwijl over het werk, de kinderen en hoe het met hen gaat op school. Dat soort dingen. Met die mensen heb ik echt een band.”

Die staat onder druk, want in januari worden alle cliënten van de thuiszorg opnieuw geïndiceerd. De kans bestaat dat een deel van Van Echtens cliënten dan geen recht meer heeft op thuishulp. Van Echten is namelijk een gediplomeerd verzorger die ook de organisatie van het hele huishouden kan overnemen. Na januari krijgt een deel van de cliënten wellicht goedkopere hulp. „Dat zorgt voor onrust. Zowel bij mij als bij de cliënten. Pas geleden ging er al een man naar lichtere hulp en mocht ik pats boem na vier jaar niet meer bij hem komen. Daar had hij het zwaar mee.”

En dat is ook voor Van Echten even slikken. „Maar ik ga nog iedere dag fluitend naar mijn werk. Veel mensen denken dat huishoudelijke verzorging alleen poetsen en soppen is, maar het is veel meer. Het gaat ook om het onderlinge contact. Mensen fleuren daar echt van op en dat geeft mij een goed gevoel. Hun huis is een beetje mijn tweede thuis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden