Aardbeving

Meer dan negentig doden gemeld na aardbeving Atjeh

null Beeld afp
Beeld afp

Het dodental van een aardbeving in de Indonesische provincie Atjeh is opgelopen. Tot nog toe zijn zeker 92 slachtoffers dood gevonden, zo maakte het leger bekend.

Alleen al in het district Pidie Jaya zouden 25 doden zijn gevallen, zo meldde het hoofd van het district, Aiyub Abbas. Er zijn beelden te zien van ingestorte gebouwen. Mensen renden in paniek de straat op, zo meldde Sutopo Nugroho van de nationale rampenbestrijding (BNPB) in een verklaring. Er zijn al zeker vijf naschokken geweest. Uit angst voor die naschokken durven mensen niet meer hun huizen in.

De aardbeving had plaats om 05.03 uur (23.03 uur Nederlandse tijd). Volgens het nationaal seismologisch centrum lag het epicentrum van de beving 18 kilometer ten noordoosten van Pidie Jaya en met een diepte van 8 kilometer relatief dichtbij het aardoppervlak. Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Tientallen mensen worden buiten de ziekenhuizen verzorgd, omdat men nog meer naschokken verwacht. De autoriteiten vrezen dat nog mensen vastzitten in de ingestorte gebouwen. "Veel winkeleigenaars wonen boven de winkels die zijn ingestort", aldus het hoofd van de reddingsdiensten van Aceh Suyitno. "We hebben drie graafmachines gestuurd om de zware betonblokken van de ingestorte gebouwen te verplaatsen."

Tsunami

Indonesië wordt vaker opgeschrikt door aardbevingen, doordat het in een seismologisch actieve zone ligt. Atjeh was een van de zwaarst getroffen gebieden bij de verwoestende tsunami van 26 december 2004. Bij een zware aardbeving van 9.2 voor de westkust van Sumatra en de daaropvolgende tsunami kwamen in totaal tussen de 230.000 en 280.000 mensen om het leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden