Meer dan honderd regelingen voor ouderen worden slecht benut

Voor ouderen zijn er genoeg regelingen, maar bedrijven gebruiken die te weinig. Beeld Anp
Voor ouderen zijn er genoeg regelingen, maar bedrijven gebruiken die te weinig.Beeld Anp

Werkbonussen, heffingskortingen, overgangsregelingen, looncompensaties. Er zijn in een paar jaar tijd zoveel subsidies bijgekomen om bijvoorbeeld ouderen en arbeidsbeperkten aan het werk te krijgen of te houden, dat werkgevers door de bomen het bos niet meer zien.

Er zijn nu meer dan honderd verschillende sociale regelingen, die de ondernemers lang niet allemaal benutten om 55-plussers en gehandicapten in dienst te nemen. Drie jaar geleden waren er nog zeventig sociale regelingen, blijkt uit onderzoek van financieel adviseur Aon.

Doordat het er in een paar jaar tijd anderhalf keer zoveel zijn geworden, loopt bijna de helft van de grote bedrijven veel geld mis. Aon onderzocht bij honderden organisaties hoe zij met subsidies en premiekortingen omgaan.

Het gemiddelde misgelopen bedrag bij werkgevers met meer dan 250 medewerkers ligt op 87.000 euro. Dat is niet alleen nadelig voor de onderneming maar ook voor de mensen die met deze subsidies zouden moeten worden geholpen. Vooral scholingsgelden, de ouderenkorting en premies voor arbeidsgehandicapten worden niet benut.

"Het is een wirwar aan regelingen. De overheid zegt dat ze het makkelijker wil maken, maar ze maakt het juist moeilijker", zegt Daniel Rijnbeek van Aon Nederland. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 mogen gemeenten zelf stimuleringsmaatregelen invoeren. Rijnbeek: "Als we al die eigen regelingen ook nog zouden meetellen, ligt het aantal nog veel hoger. Sommige regelingen schieten zo hun doel voorbij."

Elke gemeente kent echter haar eigen problemen en wil daarvoor eigen beleid ontwikkelen. Daardoor moet een groot bedrijf met vestigingen verspreid over het hele land wel bij meerdere gemeenten aankloppen om een beroep te kunnen doen op de regelingen. Dat kost enorm veel tijd, weet Aon. "Vaak geven de grote bedrijven het op. Daardoor lopen ze wel eventuele subsidies, werkplekaanpassingen, jobcoaches of andere ondersteuning mis", aldus Rijnbeek.

De grootste blinde vlek bij bedrijven ligt bij oudere werknemers die al lange tijd in loondienst zijn, aldus de financieel adviseur. Voor hen kun je premiekorting krijgen, maar dat weten veel bedrijven niet. "Voor grote bedrijven is de impact van de regelingen relatief klein", zegt Rijnbeek. "Maar in het midden- en kleinbedrijf, de banenmotor van Nederland, heeft het wel invloed op het personeelsbeleid."

De overheid is met de sociale partners wel druk bezig met het eenvoudiger maken van de regelingen. "Werkgevers willen zo weinig mogelijk gedoe", zegt Jan-Jaap de Haan, directeur van Cedris, de brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie. "Dus we moeten de voorzieningen zo makkelijk mogelijk maken."

Daar kunnen echter ook nadelen aan zitten, benadrukt De Haan. "De mobiliteitsbonus voor de werkgever die een jonggehandicapte met een Wajonguitkering aan het werk helpt is lager geworden doordat hij gelijk getrokken werd met de mobiliteitsbonus voor een jonggehandicapte die van de gemeente een uitkering krijgt. Minder regelingen is dus niet altijd beter."

De Haan vindt het echter wel heel belangrijk dat de regelingen begrijpelijk zijn en eenvoudig te vinden. Rijnbeek pleit daarom voor één landelijk loket waar werkgevers terecht kunnen voor alle sociale regelingen. Bijvoorbeeld een centraal loket bij de Belastingdienst. "Maar als je dat gaat invoeren, gaat iedereen er gebruik van maken, en dat kost de overheid heel veel geld."

Uitkeringsorganisatie UWV heeft in samenwerking met de gemeenten wel al werkgeversservicepunten opgericht, maar die weten de werkgevers nog slecht te vinden bleek onlangs uit onderzoek van de Inspectie SZW. Slechts een kwart van de ondernemers maakt gebruik van de diensten van gemeenten en UWV als ze werknemers zoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden