Meer dan helft van tantramasseurs zou zich aan klanten vergrijpen

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Bijna honderd klanten van tantramasseurs deden het afgelopen half jaar melding van seksueel misbruik. Er zouden 58 behandelaars zijn die zich aan hun klanten vergrepen.

Marije van Beek

Op hun websites beloofden de tantramasseurs dat er van seks geen sprake zou zijn, maar aan die woorden houden ze zich niet. Toen in oktober het Meldpunt Tantra Misbruik werd opgericht, stroomden de klachten binnen.

Op één melding van een man na, komen de meldingen stuk voor stuk van vrouwen. De masseurs zijn allemaal man. Vrouwen die een tantramassage boeken, worstelen vaak al met een misbruikverleden, en hopen juist met de oosterse rituelen van seksuele blokkades af te komen, zegt Caroline Franssen, een van de oprichters van het meldpunt. “Ze willen zich weer kunnen openen, en fijne seks kunnen hebben. Heel begrijpelijk.”

Volgens Franssen is het een ‘gigantische markt’. Het meldpunt telt zo’n honderd tantramasseurs in Nederland. “Er zijn zoveel vrouwen beschadigd. En op een vaag beroep als dit is nul controle – er is geen beroepsvereniging, gedragscode of klachtencommissie. Dus als ze je iets aandoen, kun je nergens terecht.”

De masseurs vergoelijken hun gedrag met spirituele taal en een esoterische sfeer, zegt Franssen. “Dan is het: ‘Je lichaam vroeg erom’, of ze beginnen over hun ‘lingam’, een tantra-term voor de penis: ‘Hij reageert sterk op jouw energie’. Zo iemand speelt zelf voor God, en het komt er altijd op neer dat je erom vroeg, of geen nee hebt gezegd.”

Strafzaken

Er lopen momenteel twee strafzaken wegens seksueel misbruik tegen tantratherapeuten. In december 2017 werd een tantramasseur uit Rotterdam opgepakt, en in februari 2018 een tantratherapeut uit Rhenen.

Seksueel misbruik valt überhaupt al lastig te bewijzen, maar in tantrapraktijken is het nog ingewikkelder, zegt Franssen. “Er hoeft geen worsteling te ontstaan. Je ligt daar helemaal bloot, ontspannen, en vol vertrouwen in degene waarvan je hulp vraagt. Tot hij inééns zijn pik of zijn vinger in je steekt.”

Nu de omvang in kaart is gebracht, sluit het meldpunt weer, onder meer ‘vanwege de hoeveelheid werk en de emotionele belasting’. Franssen hoopt dat vrouwen gewaarschuwd zijn, aangifte doen als ze zijn misbruikt, en de tantramasseurs mijden. “Ga naar een goede seksuoloog, uit de reguliere hulpverlening. Iemand met een diploma, die is aangesloten bij een beroepsvereniging, en die zijn broek aanhoudt.”

Wat is tantra?

De oosterse stroming tantra ziet seksualiteit als weg om het heilige en het alledaagse met elkaar te verbinden. Oefeningen en meditaties vergroten de gevoeligheid in seksuele beleving.

Lees ook het verhaal van Svenja en Mathieu, die zich laten inspireren door tantra. Tantra is vertragen, uitstellen, alles beter voelen, of dat nu tijdens het vrijen is of bij een wandeling in de tuin. Mathieu: "Als ik fiets, voel ik de aanraking van de handvatten tegen mijn handen." Svenja: "Of de wind, die me als een perfecte minnaar streelt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden