Meer dan helft ramen Wallen nog open

Raamprositutie in Amsterdam. Beeld ANP
Raamprositutie in Amsterdam.Beeld ANP

Na drie rustige jaren waarin er één bordeel gesloten werd, komt er weer schot in het opkopen van prostitutiepanden op de Amsterdamse Wallen. Dit jaar verwacht de gemeente vijftien ramen te sluiten; het gevolg van een deal met twee eigenaren. Met vijf ondernemers zijn gesprekken in een 'vergevorderd' stadium.

Dat staat in een voortgangsrapport over Coalitieproject 1012, waarmee Amsterdam illegale praktijken het postcodegebied 1012 wil aanpakken. Dat project begon in 2007 voortvarend. Door één grote deal werden in 2007 en 2008 105 ramen gesloten. Maar toen daarna de crisis uitbrak, werden private partijen huiverig.

De Amsterdamse Rekenkamer vroeg in september om de rapportage. Zonder harde cijfers en doelstellingen zou het immers moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om het succes te meten. Die cijfers zijn er nu: van de 223 ramen die Amsterdam vóór 2018 wil sluiten, zijn er nu nog 117 open. Volgens verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) heeft de gemeente zich voor 100 miljoen euro gecommitteerd en is daarvan nu 28 miljoen uitgegeven.

Omdat panden bij een prostitutiebestemming vaak meer waard zijn dan bijvoorbeeld een winkelpand, betaalt Amsterdam opkopers planschade. Recente berichten van twee onderzoeksbureaus dat de stad hiervoor te weinig geld heeft, verwijst Asscher naar de prullenbak. Amsterdam zou hiervoor nog bijna 100 miljoen moeten uittrekken, zo hadden de bureaus Ecorys en Akro Consult berekend. Volgens Asscher kloppen hun berekeningen niet en is de gereserveerde 35 miljoen voldoende. Van dit bedrag is volgens hem inmiddels 16 miljoen uitgekeerd.

Private partijen die panden moeten opkopen, hebben intussen 250 miljoen euro gespendeerd. Voor de eindstreep in 2018 verwacht de gemeente dat zij nog zo'n 550 miljoen uitgeven. Amsterdam heeft er, ondanks de crisis, alle vertrouwen in dat ze dat ook gaan doen.

De belangstelling zou zelfs 'ongekend' zijn, zo valt te lezen in de rapportage. "Waar elders in de stad projecten komen stil te liggen, wordt er volop geïnvesteerd (...) in het 1012-gebied. Het vertrouwen in het stadshart is enorm toegenomen."

Volgens Asscher draagt de nieuwe prostitutiewet, die inmiddels in de Eerste Kamer ligt, daaraan bij. De wet bevat maatregelen om de sector te reguleren en misstanden te bestrijden. De komst van winkels, restaurants en aansprekende bedrijven helpt ook, zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden