Update

Meer dan duizend doden na zware aardbeving in Nepal

Puinruimende bewoners van Kathmandu.Beeld afp

In Nepal heeft zich zaterdag een zware aardbeving voorgedaan. De beving, met het epicentrum ongeveer tachtig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu, had een kracht van 7.9 op de schaal van Richter. De Nepalese autoriteiten melden dat er zeker 1130 doden zijn gevallen. In India kwamen 34 mensen om het leven, in Tibet 12 en in Bangladesh twee. Honderden gewonden zijn naar ziekenhuizen overgebracht. Inmiddels zijn hulporganisaties ter plaatse en komt de noodhulp op gang.

De beving, die te boek gaat als de zwaarste in ruim tachtig jaar tijd, vond plaats om 11.41 uur lokale tijd op 11 kilometer onder de grond. Een uur later werd het gebied weer opgeschud met een naschok die 6.6 op de schaal van Richter haalde. In Kathmandu zijn diverse huizen en tempels ingestort en op verschillende plekken in de stad zouden mensen onder het puin liggen. Zeker vijftig mensen zitten vast in de negentiende-eeuwse Dhararatoren, die is ingestort.

Hoewel aardbevingen niet ongewoon zijn in Nepal, komen ze in deze zwaarte zelden voor in het gebied. Wetenschapsredacteur Joep Engels van Trouw legt uit dat de energie die bij de beving vrijkwam gelijk aan die van duizend atoombommen. De fatale combinatie van een enorm zware aardbeving en een slechte infrastructuur die door eerdere aardschokken al was aangetast, maakt dat het geen verrassing is dat er veel doden te betreuren zijn, vertelt de Amerikaanse seismoloog Paul Earle op zijn beurt aan persbureau Reuters. In het gebied wonen zo'n 2,5 miljoen mensen. In de hoofdstad zelf wonen 700.000 mensen. Vlak na de beving was "iedereen op straat", meldde een verslaggever ter plaatse. "Sommigen rennen naar het ziekenhuis."

Hulpdiensten
Inmiddels is het Rode Kruis in Nepal bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren. Oxfam Novib richt zich op de verzorging van schoon drinkwater, sanitair en noodhulp in de vorm van voedsel. Medewerkers van Save the Children zijn begonnen met het opstarten van noodhulp, zoals de distributie van schoon water, onderdak, voedsel en bescherming van kinderen. Verschillende landen hebben hulp toegezegd.

Vanuit de VS en India zijn teams onderweg. Probleem wordt mogelijk de mensen en goederen in Nepal te krijgen. De luchthaven van Kathmandu zou schade hebben opgelopen. Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag ontraadt mensen naar het land te reizen.

Beeld ap
Beeld ap

Nederlanders
Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden moeten daar blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten opvolgen. Wie in nood verkeert kan zich laten registreren via de website van het ministerie. Er zijn nog geen berichten over Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Nepal, liet het departement eerder weten. De reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben momenteel geen passagiers in Nepal zitten. Meerdere Nederlandse hulporganisaties hebben gironummers geopend waar mensen geld kunnen doneren.

Bij de Nederlandse organisatie Himalaya Trekking zijn achttien Nederlanders momenteel bezig met een tocht door het berggebied. Met twaalf van hen is inmiddels contact gelegd. Zij maken het goed, aldus de organisatie, die verwacht dat er nog veel meer Nederlanders zich in het gebied bevinden.

Bergbeklimmers
De aardbeving zorgde ook voor een lawine dicht bij een basiskamp van waaruit de Mount Everest beklommen kon worden. Op Twitter zeggen bergbeklimmers dat ze moesten rennen voor hun leven. Er zijn bij de kampen volgens Nepalese autoriteiten minstens acht doden gevallen. Dertig mensen met verschillende nationaliteiten raakten gewond.

Nepalezen wachten in de open lucht op mogelijke naschokken.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden