Meer dan dertig doden bij gevechten noordoosten Libië

Zwarte rook stijgt op van een brandstofopslagplaats vlakbij het vliegveld van Tripoli. Beeld EPA
Zwarte rook stijgt op van een brandstofopslagplaats vlakbij het vliegveld van Tripoli.Beeld EPA

Bij hevige gevechten tussen jihadisten en regeringsgetrouwe troepen in het noordoosten van Libië zijn vandaag meer dan 30 doden gevallen. De gevechten in de tweede stad van het land, Benghazi, zijn al geruime tijd gaande zonder dat een partij de overhand lijkt te krijgen.

Benghazi is de hoofdstad van de noordoostelijke regio Cyrenaica en vormde in 2011 het epicentrum van de opstand tegen dictator Muammar Kaddafi. De opstandelingen leken eerst niet opgewassen tegen Kaddafi's regime, dat 650 kilometer westelijker in Tripoli zetelde. Dankzij steun van vooral de NAVO vielen Tripoli en Kaddafi's regime in augustus 2011.

Sindsdien is het land in handen van verscheidene gewapende groeperingen. De Nederlandse ambassade in Tripoli is vandaag gesloten wegens de chaotische strijd in het land.

Gevechtsvliegtuig
In Bengazi stortte vandaag een straaljager neer, maakte een woodvoerder van de anti-islamitische generaal Khalifa Hifter bekend.

Het gevechtsvliegtuig stortte volgens de woordvoerder neer vanwege een 'technische fout'. De piloot zou zichzelf op tijd in veiligheid hebben kunnen brengen.

De islamistische strijdgroep Sjoera van de Revolutionairen van Benghazi houdt er een andere lezing op na. Die eist op Facebook de verantwoordelijkheid op voor het 'neerhalen' van het toestel. Dit zou een vergelding zijn voor de 'nachtbombardementen van de tiran Hifter en zijn handlangers'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden