Update

Meer dan 700 doden door dringen bij bedevaart in Mekka

Bedevaartgangers 'stenigen Satan' in het ritueel Jamarat in Mina, vlak bij Mekka. Beeld AP
Bedevaartgangers 'stenigen Satan' in het ritueel Jamarat in Mina, vlak bij Mekka.Beeld AP

Bij de jaarlijkse bedevaart in Saudi-Arabië zijn donderdag ten minste 717 doden gevallen. Ze kwamen in het gedrang bij de hadj in Mina, vlak bij Mekka. Er zijn 805 mensen gewond geraakt, melden de Saudische autoriteiten.

Redactie

De pelgrims waren bezig met het laatste ritueel van hun tocht: 'het stenigen van de duivel'. Zij gooiden steentjes naar drie zuilen die Djamarat worden genoemd.

Mina is de plek tijdens de bedevaart waar vele pelgrims worden ondergebracht in tentenkampen. De verdrukking vond plaats tussen twee van deze kampen. Wat de oorzaak hiervan is, is nog onduidelijk. Dit jaar doen ongeveer twee miljoen moslims mee aan de hadj.

Momenteel leiden veiligheidssteams samen met het Rode Kruis pelgrims naar routes die veiliger zijn. Reddingswerkers proberen de mensen die op de grond liggen te helpen en te beademen. Ziekenhuizen maken zich op om veel slachtoffers te verzorgen.

Een hulpverlener reanimeert een man die verdrukt werd tijdens de bedevaart bij Mekka. Beeld ANP
Een hulpverlener reanimeert een man die verdrukt werd tijdens de bedevaart bij Mekka.Beeld ANP

Hadj
Ten oosten van Mekka ligt de Minavallei. Daar vieren moslims van over de hele wereld het offerfeest, hun belangrijkste religieuze feest. In alle vroegte gaan de in het wit geklede pelgrims richting de berg Arafat. Daar heeft de profeet Mohammed volgens de islamitische overlevering veertien eeuwen geleden zijn laatste preek uitgesproken.

Voor zonsondergang dienen de bedevaartsgangers op de berg te staan, dat vormt het hoogtepunt van de hadj. De bedevaart wordt gezien als een verplichting voor iedere moslim die het zich kan permitteren, lichamelijk en financieel.

De hadj eindigt met de zevenvoudige rondloop om de Kaäba. Het zwarte, kubusachtige gebouw wordt door de moslims gezien als het huis van God.

Veiligheidsspektakel
Naast een spiritueel mega-evenement is de hadj ook een enorm logistiek en veiligheidsspektakel. Rond de steden Mekka en Medina zijn jaarlijks duizenden medici en veiligheidsmensen op de been om alles in goede banen te leiden. In en om de Grote Moskee van Mekka hangen 1852 camera's.

Jaarlijks komen er tientallen pelgrims om door dringen bij de bedevaart. De laatste jaren ging het juist goed en verliep de hadj zonder grote verdrukkingen. In 2006 kwamen 350 mensen om, in 2004 zeker 244. In 1990 kwamen de meeste mensen om. Toen overleden 1426 pelgrims bij paniek in een voetgangerstunnel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden