Update

Meer dan 55.000 uitnodigingen voor Facebookfeestje Groningen

null Beeld afp
Beeld afp

Het verjaardagsfeestje van een meisje uit Haren, in Groningen, lijkt gigantisch uit de hand te lopen. De Harense maakte voor vrijdag via Facebook een evenement aan voor haar zestiende verjaardag, maar vergat aan te geven dat het om een privéfeestje ging. Inmiddels zijn er meer dan 55.000 mensen bij haar thuis uitgenodigd, van wie er meer dan zesduizend hebben aangegeven aanwezig te zijn.

Het feest is omgedoopt tot Project X Haren, naar de gelijknamige Amerikaanse film waarin een feest volledig escaleert. "Er worden momenteel YouTube-filmpjes gemaakt, afterparty's georganiseerd en er is zelfs geflyerd in de stad Groningen. Het gaat het hele land door en zelfs de grenzen over. Het is bijna te bizar voor woorden", schrijven de ouders van het meisje in een waarschuwende brief aan omwonenden.

Tim Suichies (21) uit Groningen is een van de ruim vierduizend mensen die heeft aangegeven naar Project X Haren te gaan. "Ik ga om te kijken of er echt mensen komen opdagen. Afgelopen week zat ik in de bioscoop en toen er een reclame van de film Project X voorbijkwam, begon de hele zaal te praten over het feestje in Haren."

Vanmorgen was er overleg tussen de gemeente Haren en de politie.
Een woordvoerder van de politie laat weten dat ze op het ergste zijn voorbereid."Er ligt een noodverordening klaar voor vrijdag, maar die is momenteel inactief. Als het escaleert dan zullen wij hem inzetten. Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen het feestje gaat trekken, maar we houden de sociale media in de gaten. Onze insteek is om de buurt een rustige avond te bezorgen zoals alle andere vrijdagavonden".

Een woordvoerder van de gemeente voegt daar aan toe: "Wij hopen dat het met een sisser afloopt, maar de opkomst is lastig te voorspellen. Er zouden twee mensen op af kunnen komen of een paar honderd. Wij roepen in ieder geval iedereen op om niet naar Haren te gaan."

Vorig jaar verschenen in Hamburg meer dan 1600 mensen op een verjaardagsfeestje van een Duits meisje. Ook zij had per ongeluk een Facebook-evenement openbaar gemaakt. Het feest ontaardde in een chaos en elf mensen werden gearresteerd.

Publiek evenement
Als iemand een publiek evenement op Facebook aanmaakt en al zijn vrienden uitnodigt, kunnen die op hun beurt weer hun vrienden uitnodigen. Op deze manier kan een publiek evenement snel groeien.

Een poster voor het evenement wordt opgehangen op een school. Beeld
Een poster voor het evenement wordt opgehangen op een school.
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden