Meer controle op de taxi's

Taxi's op het Leidseplein. (trouw) Beeld
Taxi's op het Leidseplein. (trouw)

Gemeenten krijgen snel meer bevoegdheden om greep te krijgen op de taxiwereld, belooft staatssecretaris van verkeer Tineke Huizinga. Zo mogen ze de eisen voor een taxivergunning straks waarschijnlijk opschroeven.

Van onze internetredactie

Dat heeft een woordvoerster van Huizinga gezegd tegen het persbureau ANP. Donderdag vertelt Huizinga meer over haar plannen, die deze week in een stroomversnelling raakten nadat zondagmorgen in Amsterdam een taxipassagier overleed aan de gevolgen van een karateklap van een taxichauffeur. Dat gebeurde op het Leidseplein waar de sfeer op de taxistandplaats al lange tijd zeer grimmig is.

Burgemeester Job Cohen haalde na het incident hard uit naar Den Haag. Dat zou talmen met het aanpassen van de taxiwet, een ingreep die neerkomt op het gedeeltelijk terugschroeven van de liberalisering van de taxiwereld die in 2000 werd ingezet. Momenteel mogen gemeenten geen vergunningen weigeren als de aanvrager aan de enkele simpele eisen voldoet. Zo moest Amsterdam dus machteloos toekijken hoe het aantal taxi's volkomen uit de klauwen liep en de sector nog nauwelijks was te controleren.

Maar of Huizinga de gemeenten donderdag ook de macht geeft om taxivergunningen eigenhandig in te trekken, moet nog maar blijken. Mogelijk voorziet ze wel in de eis aan elke taxichauffeur om onderdeel te worden van een organisatie of een beroepsvereniging. Dat zou de controle aanzienlijk vereenvoudigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden