'Meer concurrentie bij hypotheek nodig'

Nieuwe Autoriteit Consument en Markt onderzoekt ook prijzen voor 4G-net

De nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil meer concurrentie tussen hypotheekaanbieders. Een van de redenen dat de woningmarkt vastzit, is dat het afsluiten van een hypotheek moeilijker is dan vóór de financiële crisis. ACM-voorzitter Chris Fonteijn: "Banken zijn aan strenge regels gebonden, daar mengen wij ons niet in. Waar we wel naar kijken is of nieuwe hypotheekaanbieders voldoende toegang krijgen."

Hoe meer concurrentie, hoe meer de aanbieders zich moeten onderscheiden. "Hopelijk inspireert dat om binnen de beperkingen het aanbod beter aan te passen op de behoeftes van huizenkopers." Het onderzoek is in volle gang, zei Fonteijn gisteren bij de presentatie van de ACM.

De ACM is een fusie van drie toezichthouders: de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de waakhond van de telecommarkt Opta en de Consumentenautoriteit. Sinds 1 april zijn zij onder één dak gekomen.

Fonteijn, die acht jaar de Opta leidde, geeft toe dat het een bezuinigingsoperatie is, maar ziet ook de voordelen. "We kunnen per onderwerp de beste aanpak kiezen. Dat kan zijn het opsporen van bedrijven die wetten overtreden en ze beboeten.

"In een ander geval kan het effectiever zijn om consumenten voor te lichten. Het laatste geldt op de energiemarkt. Daar vertellen we mensen dat het loont om over te stappen naar een andere aanbieder, bijvoorbeeld via consuwijzer.nl. Ook treden we zonodig naar buiten in programma's als Radar en Kassa."

Ook zal de ACM vaker met ongevraagd advies komen. "Vorig jaar deden we dat voor de spoorsector. We onderzochten of concurrentie wenselijk is." Daar waren de NS verbolgen over, zij vonden het niet de taak van de NMa. De NMa corrigeerde het beeld dat de NS zelf graag geeft als zou alleen de NS als verzelfstandigd overheidsbedrijf in staat zijn op een maatschappelijk verantwoorde wijze treinen te laten rijden.

Bij de ACM werken 535 mensen. De toezichthouder werkt in opdracht van de ministeries en moet drie miljoen euro per jaar bezuinigen.

Fonteijn wil het aantal werknemers in tact houden en vooral besparen op huisvesting en ICT. "Vanwege ons brede werkterrein moeten we kiezen. We letten dan op de schade die bedrijven voor de consument aanrichten, het maatschappelijk belang, maar ook of we snel en effectief kunnen optreden."

Een onderwerp waar de ACM belooft bovenop te zitten, is het nieuwe netwerk 4G. Telecomaanbieders Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2 hebben voor miljarden nieuwe frequenties voor snel mobiel internet van de overheid gekocht. "Het moet niet zo zijn dat de consument onevenredig voor die kosten opdraait."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden