Meer claims drukken de winst van verzekeraar ASR

Door de crisis stromen er steeds meer schadeclaims binnen bij verzekeringsconcern ASR, zowel van particulieren als het bedrijfsleven. De zware economische omstandigheden worden steeds zichtbaarder in de resultaten. Dat heeft Jos Baeten, topman van het genationaliseerde concern, gisteren gezegd in een toelichting op de resultaten.

"De schademarkt is best zorgelijk. Mensen claimen sneller dan vroeger. Ze denken: we zijn ervoor verzekerd, dus claimen we het ook", vertelt Baeten.

Daarnaast maken kleine zelfstandige ondernemers vaker aanspraak op hun arbeidsongeschiktheidsverzekering. "In goede tijden maakten ze daar geen gebruik van en gingen ze gewoon door voor hun klanten. Maar nu gaat het minder en melden ze zich vaker en langer ziek", weet de directeur van ASR.

Baeten merkt ook dat klanten door de economische situatie hun arbeidsongeschiktheidspolis helemaal opzeggen. De schadetak van ASR heeft ook te kampen met een teruglopende verkoop van auto-, inboedel en opstalverzekeringen, veroorzaakt door de scherp gedaalde autoverkopen in Nederland en de ingezakte huizenmarkt.

ASR zag de nettowinst van zijn schadetak in de eerste helft van het jaar met bijna 86 procent omlaag denderen, van 42 miljoen euro vorig jaar, tot 6 miljoen euro.

Baeten verwacht dat de marktomstandigheden in de tweede helft van het jaar lastig blijven. "Onvoorziene omstandigheden daargelaten, zullen de resultaten zich in de tweede helft van het jaar ontwikkelen in lijn met die van de eerste helft van het jaar", zegt de bestuursvoorzitter. Hij wijst erop dat de solvabiliteit van ASR 'onverminderd sterk is gebleven'.

(ANP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden