Meer chroom in kinderhaar rond hoogovens

(Novum) - Kinderen die opgroeien in de omgeving van de hoogovens van Corus hebben vijf tot veertien keer hogere concentraties van het kankerverwekkende chroom in hun haar. Dat stelt de Stichting Natuur en Milieu zaterdag op basis van onderzoek dat de milieuorganisatie heeft laten doen.

In de omgeving van het staalconcern in Velsen-Noord komen long- en huidkanker vaker voor dan in de rest van Nederland. Dat stelt de GGD in een documentaire van actualiteitenrubriek Zembla die zondagavond wordt uitgezonden. Een huisarts uit Wijk aan Zee zegt in het programma dat in zijn praktijk meer mensen aan kanker overlijden dan in de rest van Nederland.

De hoogovens bij IJmuiden zouden de voornaamste oorzaak zijn van de aanwezigheid van dioxines, cadmium, lood en kwik bij Nederlanders. De uitstoot van die stoffen zou de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen. Naast chroom werden bij de onderzochte kinderen ook tot veertien keer hogere concentraties tin en molybdeen geconstateerd.

Natuur en Milieu vindt dat het milieubeleid rond Corus van geen kant deugt. Zo zou de provincie vergunningen afgeven die niet voldoen aan de Europese en Nederlandse milieuwetten.

Aanleiding voor de uitzending van Zembla zijn rechtszaken die Natuur en Milieu, de Milieufederatie Noord-Holland en de Dorpsraad van Wijk aan Zee bij de Raad van State voeren tegen de milieuvergunning van Corus. Er zou sprake zijn geweest van koehandel tussen de betrokken gemeenten, de provincie en Corus: een ruime vergunning in ruil voor ruimte om woningen te bouwen. Corus wilde in de uitzending niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden