Meer christenvervolging in onstabiele landen

Een Armeens-orthodoxe priester leidt een dienst ter ere van het Armeense Kerstfeest, 6 januari in de Syrische hoofdstad Damascus. Beeld afp
Een Armeens-orthodoxe priester leidt een dienst ter ere van het Armeense Kerstfeest, 6 januari in de Syrische hoofdstad Damascus.Beeld afp

De vervolging van christenen is in 2013 wereldwijd toegenomen, vooral in onstabiele landen waarin oorlog heerst of de overheid niet goed kan regeren. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.

Noord-Korea voert al jaren de ranglijst aan: daar kan zelfs het bezit van een bijbel al leiden tot de doodstraf. Somalië, Syrië, Irak en Afghanistan vullen dit jaar de top 5 verder in.

Plek 2 is voor het eerst in jaren niet bezet door een land uit het Midden-Oosten, maar uit Afrika (Somalië). Het land krabbelt op na instabiele jaren met oorlog en hongersnood, maar tegelijkertijd krijgen christenen het juist moeilijker. Hoewel de regering gematigd islamitisch is, kunnen christenen door de nieuwe grondwet worden vervolgd. Bovendien dwingt de terreurbeweging al-Shabaab strikte naleving van de islamitische wetgeving sharia af.

Syrische christenen tussen twee vuren
Syrië steeg van plek 11 naar 3. Christenen in dat land hebben in de burgeroorlog extra te vrezen, omdat de steeds radicaler wordende rebellen ze als aanhangers van de regering zien. In werkelijkheid hoeven christenen juist weinig steun van het regime te verwachten.

In de top 10 staan verder Saudi-Arabië, de Malediven, Pakistan, Iran en Jemen. Nieuwkomer op de in totaal 50 landen tellende lijst is de Centraal-Afrikaanse Republiek (plek 16), waar vier islamitische groeperingen in 2013 gezamenlijk de christelijke president François Bozizé afzetten. Nog dagelijks vinden er moordpartijen plaats.

Relatief goed nieuws komt uit Mali, dat flink daalde van 7 naar 33. Het geweld tegen christenen is daar afgenomen, en internationale interventies moeten moslimextremisten verdrijven. Desondanks durven veel gevluchte christenen nog niet terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden