Meer blauw op straat in uitgaansdorp Uitgeest

Van een onzer verslaggevers UITGEEST, CASTRICUM - Krijgt het Noord-Hollandse uitgaansdorp Uitgeest vanaf dit weekeinde nu wel of niet meer blauw op straat? Politiewoordvoerder W. van Loenen van het district IJmond meent van niet. Dienstchef H. van Sambeek van het basisteam IJmond-Noord weet het zeker: het aantal agenten op zaterdagavond en -nacht wordt uitgebreid van acht naar tien.

Zes van hen zullen deze maand elke zaterdagavond surveilleren in het uitgaanscircuit van Uitgeest om overlast van jongeren te voorkomen. Reden voor horeca-ondernemer Gerard van de Hoek af te zien van de inzet van tien gespierde sportschooljongens. Hij had aangekondigd vanaf dit weekeinde zijn huurlingen te laten patrouilleren uit onvrede over de aanpak van de criminaliteit in zijn dorp.

“Op een drukke avond komen hier 10 000 mensen voor hun vertier”, zegt Van de Hoek. “Dan mag het niet zo zijn, dat een paar relschoppers de boel verpesten door mensen te beroven of in elkaar slaan. Het laatste half jaar is de overlast toegenomen. Het gaat steeds om een groepje dat tussen elf en twee 's nachts mensen lastigvalt.”

Van de Hoek besloot op eigen houtje en kosten mensen in te huren om de boel in de gaten te houden. Uitgeest, een dorp met 10 000 inwoners, telt circa negen uitgaansgelegenheden vlakbij elkaar. “Van een knokploeg is nooit sprake geweest”, benadrukt hij. “De bedoeling was dat de jongens overlast zouden voorkomen en daders zouden aanhouden en overdragen aan de politie. Het probleem is dat de politie haar agenten concentreert in de steden, waardoor er hier, vooral in de weekenden, een tekort is.”

De politie is blij dat Van de Hoek zijn voornemen niet uitvoert. Ze had geen goed woord over voor diens actie en vreesde dat zijn ordedienst eerder voor escalatie zou zorgen dan voor een oplossing. “Van de Hoek tamboereert nu dat hij ervoor heeft gezorgd dat er meer politie komt in Uitgeest”, zegt Van Sambeek, “maar dat is onzin. Onze plannen zijn ouder dan zijn voornemen.”

Vorige week ging de raad van Uitgeest akkoord met een plan voor toezicht op de horeca. Naast extra politie-inzet betekent dat ook dat café's en dancings vanaf 1 mei eerder dicht moeten. Na 24 uur mogen er geen nieuwe klanten meer in.

Mede dank zij die maatregel heeft het naburige Castricum de overlast van discogangers lang kunnen beteugelen. Tot zomer 1997 terroriseerden baldadige jongeren uit Alkmaar en Heiloo regelmatig het gebied rond het NS-station van Castricum, vielen ze treinreizigers lastig en sloopten ze wagons. Sindsdien is het vrij rustig gebleven in de kustplaats.

Tot afgelopen zaterdag. Toen ontstonden opnieuw ongeregeldheden in de trein naar Alkmaar. Ruim voor vertrek van het station Castricum stroomden grote groepen jongeren uit Heiloo en Alkmaar samen op het perron. Ze waren onder invloed van alcohol en er ontstonden vechtpartijen. De spoorwegpolitie stond machteloos tegenover de circa 200 gewelddadige jongeren.

NS heeft besloten op zaterdagavond na elf uur geen discogangers meer toe te laten in treinen uit Castricum. Extra personeel houdt een oogje in het zeil op het station. “Wij willen reizigers en personeel niet aan dit soort geweld blootstellen”, zegt een NS-woordvoerder. “Omdat nu dezelfde situatie dreigt als vorig jaar, hebben we besloten de discogangers ook vóór middernacht uit de treinen te weren.” De Castricumse horeca zet al sinds zomer '97 na 24 uur zelf bussen in voor haar klanten richting Alkmaar en Heiloo.

Het Castricumse Horeca Verbond (CHV) is verbolgen over de maatregel. Om toch vervoer te regelen zet de CHV vandaag ook vroeger bussen in om de stappers naar Alkmaar en Heiloo te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden