Meer bezwaren tegen plannen Lelystad Airport

Gemeenten rondom Lelystad Airport hebben nieuwe bezwaren ingediend bij staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, infrastructuur en milieu). Ze vinden dat een tweede Schiphol daar het leefmilieu in Flevoland, Overijssel en op de Veluwe te veel aantast. Tot gisteren konden bezwaren bij Mansveld worden ingeleverd. Dronten is tegen de ombouw van Lelystad Airport tot nieuwe burgerluchthaven. Lelystad en Almere zijn daarover juist positief.

In de dorpen van Dronten en rond de oude Zuiderzeekust klinkt veel protest tegen de plannen met het nabijgelegen Lelystad Airport. Dit vliegveld voor kleine luchtvaart moet met Eindhoven 70.000 vakantievluchten overnemen van Schiphol. Zo kan de Amsterdamse luchthaven blijven groeien. De beide regioluchthavens behoren tot de Schiphol Groep. Lelystad Airport moet worden omgebouwd om vanaf 2018 maximaal 45.000 vakantievluchten per jaar te kunnen verwerken.

Regiobewoners in een ruime straal om Lelystad Airport vrezen flinke aantasting van het leefmilieu. In Kampen is onrust ontstaan over de aanvliegroutes. Kampen, Zwolle en andere gemeenten in West-Overijssel willen geen laagvliegende passagiersvliegtuigen boven hun weilanden en steden. Ook de Noord-Veluwe vreest milieuoverlast. De gemeenten Elburg, Oldebroek en Heerde maken zich zorgen om geluidsoverlast op de Veluwe.

Dronten wijst op de getemperde groeiverwachtingen van Schiphol. De nationale luchthaven zit nog lang niet aan het toegestane maximumaantal van jaarlijks 510.000 vluchten. Een vernieuwd Lelystad Airport is onnodig, concludeert Dronten. Onder luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartorganisaties klinkt ook weinig enthousiasme over de vliegveldplannen. Maar in de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af van voorstanders. Mansveld neemt voor 1 november een besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden