Meer bewolking

Wanneer de temperatuur in september enkele dagen achtereen waarden bereikt boven de 25' is menigeen, niet in de laatste plaats de weerkundige, in de wolken. Een nazomermaand zonder 25' telt eigenlijk niet echt mee. Toch is er veel voor te zeggen om de afgelopen periode, 2 tot 10 september, uit te roepen tot de mooiste week van 1996. Bijna dagelijks was er veel zon, prachtige transparante luchten, waarlangs fraai ogende stapelwolken scherp tegen het blauwe zwerk afstaken en temperaturen waar menigeen zich lekker bij voelde.

Jammer genoeg komt er een eind aan. De passage van het koufront van een storing boven de Oostzee gaat vandaag gepaard met meer bewolking, waaruit vooral vanmiddag wat regen of een bui kan vallen. Door de bewolking wordt het op de meeste plaatsen niet warmer dan circa 17', maar dé spelbreker is de naar noordwest krimpende wind. Dezer dagen slechts een rustig kabbelend windje; vanmiddag aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. Vanavond klaart het overigens van het noorden uit weer op. Toch kan er later van de Noordzee weer een enkele bui binnendrijven.

Over de Noorse Zee komt morgen een volgende, actievere storing dichterbij, die opnieuw een toename van de bewolking veroorzaakt. Later op de dag gaat het weer regenen of vallen er enkele buien. De wind krimpt naar westzuidwest en wordt aan de kust krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard. De temperaturen lopen op tot 15-16'.

Donderdag en vrijdag is er in de bovenlucht sprake van een zich afsnoerend lage-drukgebied boven Noord-Duitsland. Er omheen circuleren onstabiele luchtmassa's, waarin gebieden met buien tot ontwikkeling komen. Wisselvallig weer dus en geen hogere temperaturen dan 15'.

In Lapland gisternacht de eerste matige vorst van de herfst. In het Zweedse Kiruna daalde de temperatuur tot - 5,2'. Bij ons vielen er in de nacht vooral in het westen enkele buien. In alle vroegte trok ook een bui over de Achterhoek naar oostelijk Brabant. In Beek bij Nijmegen viel 4 en in Doetinchem 3 mm. De buien hingen samen met een zwakke storing. Aan de achterzijde weer aanvoer van droge lucht waardoor het 's middags overheersend zonnig was bij temperaturen tot ruim 20' (Hoogeveen 21,1').

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden