Meer beveiligde bedden voor gevaarlijke verwarde personen

null Beeld Kwennie Cheng
Beeld Kwennie Cheng

Na lang wachten krijgt de geestelijke gezondheidszorg meer beveiligde opnameplekken voor verwarde personen. Niet iedereen is enthousiast.

Zorgverzekeraars trekken de portemonnee voor meer opnameplekken voor gevaarlijke verwarde personen. Zij betalen vanaf volgend jaar voor 151 extra beveiligde bedden, op ‘vurig verzoek’ van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, de politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie. Dat maakt Zorgverzekeraars Nederland vandaag bekend. Toch krijgt die stijging van 40 procent aan opnameplekken ook kritiek.

Het gaat om mensen die door hun psychische klachten een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Behandeling vraagt om extra beveiliging. En om behandelaars die kunnen omgaan met psychische moeilijkheden en de kans op strafbaar gedrag. Vandaar dat zulke gedwongen opnames vaak in forensische klinieken plaatsvinden. Daar is alles voorhanden om iemand goed beveiligd te behandelen.

Branchevereniging GGZ Nederland trekt al een jaar aan de bel over een tekort aan bedden. Nu zijn dat er zo’n vierhonderd. Zowel staatssecretaris van volksgezondheid Paul Blokhuis als de zorgverzekeraars onderkenden dat tekort begin dit jaar. Ggz-instellingen mochten bij de verzekeraars aankloppen als ze beveiligde bedden tekort kwamen.

“Die werkwijze bleek voor verzekeraars niet erg inzichtelijk”, zegt Koen Venekamp van Zorgverzekeraars Nederland. Zij betaalden, maar het overzicht ontbrak. Nu hebben zij een vast bedrag vrijgemaakt.

Europa

Nederland is al recordhouder in Europa als het gaat om het aantal forensische bedden, zegt Philippe Deles­paul. De hoogleraar zorginnovaties in de ggz aan de Universiteit Maastricht pleit juist voor afbouw. “Over het algemeen hebben wij hier meer dan 3,5 keer zoveel bedden als de norm in Europa. Er zijn landen die met tien keer zo weinig nog relatief goede zorg bieden.”

Delespaul ziet meer in ambulante hulp: patiënten thuis behandelen in plaats van gedwongen in een kliniek. Daar zette de overheid de laatste jaren ook op in. Deze extra bedden doen daar weer afbreuk aan, zegt hij. “Ambulante hulp is om twee redenen beter. Een gedwongen opname kost veel meer geld per patiënt.”

Onterecht opgesloten

Ten tweede, nog belangrijker: mensen met angst en psychoses raken al snel verder van huis door ze op te sluiten met andere psychiatrisch patiënten. “Je moet je bij elke gedwongen opname afvragen: komt het niet doordat we deze persoon éérder onterecht hebben opgesloten? Was dit ook gebeurd als we hem rustig in zijn eigen huis hadden opgezocht?”

Venekamp zegt zich namens de zorgverzekeraars niet te herkennen in de reactie van Delespaul. “Met dit besluit komen wij tegemoet aan de prangende vraag van veel partijen, waaronder de ggz-sector zelf.”

Lees ook:

Contact met agressieve patiënten werkt beter dan de isoleercel

De geestelijke gezondheidszorg gaat gebukt onder agressie. Instellingen en zorg­aanbieders melden meer geweld. Yolande Voskes (hoogleraar medische ethiek) en Laura van Melle (promovendus high en intensive care in de ggz) van Amsterdam UMC vinden de isoleercel in ieder geval níet de oplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden