Meer bergen en extra tijdritkilometers in etappeschema

PARIJS - Een Tour met een warm kloppend hart, een Tour met pit. Er kan een heel repertoire aan beeldspraken worden opgevoerd, maar de slotconclusie laat zich maar op één manier weergeven: het zwaartepunt van de 84e editie van de Ronde van Frankrijk die op 5 juli 1997 in Rouen start, ligt in de tweede week.

JOHAN WOLDENDORP

De brug die tussen de Pyreneeën en de Alpen wordt geslagen, is normaliter geconstrueerd voor fietsers. Volgend jaar stappen de renners voor die overtocht in het vliegtuig, waardoor er voor een adempauze nauwelijks tijd overblijft. Na een lange aanloop, met acht etappes die op maat voor Jeroen Blijlevens en de andere sprinters zijn geknipt, volgen de drie Pyreneeënritten en de twee zware Alpenetappes elkaar in hoog tempo op. Het enige 'rustpunt' is in wezen de individuele tijdrit rond Saint-Etienne. Volgens Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc voert die over geaccidenteerd terrein, maar ploegleider Walter Godefroot geeft er een andere, meer juiste kwalificatie aan: “Noem het maar rustig een klimtijdrit.”

Niet bekend

Voor het overige bevat het etappeschema geen verrassende elementen. Net als dit jaar is ook het deelnemersveld medio januari al grotendeels bekend. De eerste zestien ploegen uit het UCI-klassement zijn verzekerd van een startbewijs. Half juni, wanneer de Ronde van Italië, de Midi-Libre en de Dauphiné zijn verreden, deelt Leblanc de wild cards uit. Franse ploegen, die bij de eerste peildatum niet bij de eerste zestien staan maar wel in de top 22 huizen, krijgen een voorkeursbehandeling. Met de komst van La Française des Jeux (Marc Madiot) en Cofidis (Cyrille Guimard) hoeft Leblanc zich niet meer te verlagen tot het inviteren van zogenaamde eerste divisieploegjes als Aubervilliers. De tot dusver bescheiden stal Petit-Casino is eveneens een serieuze gegadigde voor een entreebiljet. De ploeg kocht met Olympisch kampioen Richard veel punten in.

De Nederlandse ploegen Rabo en TVM voldoen ruimschoots aan de toelatingsnorm. TVM bivakkeert op de vijftiende plaats, wordt wellicht ingehaald door Banesto, maar ziet boven zich Motorola en Panaria wegvallen. Bovendien heeft de ploeg van Priem zich op de transfermarkt niet onbetuigd gelaten. In geval van nood is het een voordeel dat TVM de Fransman Laurent Roux (felbegeerd door onder andere Guimard) voor langere tijd aan zich wist te binden. Pierre Amaury, de voorzitter van de raad van bestuur van de groep waartoe ook de Société du Tour de France behoort, maakte dan wel gewag van het feit dat de Ronde het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld is, een protectionistische denkwijze (geheel in de stijl van president Chirac dus) is doorgaans wel een pré.

Over kansberekeningen werden door de nummers één, twee en drie van de 83e versie (Riis, Ulrich en Virenque) weinig opzienbarende uitspraken gedaan. Ze constateerden wat iedereen al had opgemerkt: meer bergen en meer tijdritkilometers. In het Franse wielerblad Vélo werd Virenque uitgenodigd zijn ideale parcours te schetsen. Hij trok een lijn langs alle grote wielercols (buiten de klassiekers uit de Pyreneeën en de Alpen ook de Mont Ventoux en de van Parijs-Nice bekende Mont Faron) en werd dus nauwelijks op zijn wenken bediend. Omdat hij zich meer toelegt op tijdrijden en excelleren op het vlakke - zo was de Fransman dichtbij de overwinning in de sprintklassieker Parijs-Tours - opteert Virenque wederom voor een podiumplaats. Walter Godefroot, ploegleider van Riis en Ullrich, was terughoudend. “Het belangrijkste is om negen fitte renners aan de start te krijgen. Lukt dat niet, dan is herhaling van de successen van afgelopen zomer onmogelijk.”

De gesprekken van de dag in de wandelgangen van het Palais des Congres in Parijs hadden een geheel andere strekking: de speculaties rond de transfer van Miguel Indurain van Banesto naar Once en de brief die drie invloedrijke Fransen uit het wielermilieu (Leblanc, bondsvoorzitter Baal en ploegleider Legeay) aan hun minister van sport, Guy Drut, hadden gestuurd, met een afschrift aan UCI-voorzitter en IOC-lid Hein Verbruggen. Indurain heeft van Once een aanbieding van liefst 15 miljoen gulden gekregen, meer dan twee keer het budget van TVM. “Ploegleiders zouden het er met elkaar over eens moeten worden dat dergelijke bedragen niet meer gezond zijn,” vindt manager Arjan Bos. “Het trekt in een ploeg de verhoudingen scheef. Het is duidelijk dat wij niet meegaan in die waanzin,” voegt hij er met gevoel voor understatement aan toe.

In hun brief waarschuwen Leblanc cs Drut en Verbruggen dat er op het gebied van farmaceutisch prepareren meer aan de hand is in het peloton dan zij wellicht bevroeden. Zij bepleiten versneld onderzoek naar het opsporen van synthetische bloeddoping (EPO). Een veelgestelde, maar niet hardop uitgesproken vraag na de overwinning van Riis en de tweede plaats van Ullrich wees in de richting van dat schemergebied. Dat beeld werd nog eens versterkt door recente uitlatingen van oud-Telekom (en PDM) renner Ampler over het misbruik van medicamenten. Godefroot doet het laatste af als 'frustratie van een teleurgestelde ex-coureur' en voelt zich ook over de inhoud van de brief niet aangesproken. “We werken al vijf jaar intensief samen met de universiteit van Freiburg.” In 's werelds zwaarste wielerwedstrijd is trouwens sinds 1989 al geen plasje meer positief. Maar daarmee is de Tour niet per definitie clean.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden