'Meer belastinggeld naar gemeenten'

Voor extra taken moet ook extra geld komen, zegt Pauline Meurs

De rijksoverheid zou zich moeten afvragen of gemeenten die extra (zorg)taken krijgen, ook niet een groter deel van de belastingen zouden moeten ontvangen. Dat zegt Pauline Meurs, de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), in een interview met deze krant.

Meurs geeft als voorbeeld de situatie in Kopenhagen. "Daar gaat ongeveer 75 procent van de belastingen naar de gemeente, tegen nog geen 10 procent in Nederland. Kijk, dan krijg je ineens een heel andere decentralisatie. Dan kan de gemeente echt keuzes gaan maken, en voelt de lokale laag zich echt gehoord." Zo'n model zou Nederland volgens Meurs ook kunnen onderzoeken.

Haar idee sluit aan bij de discussie over de financiële kant van het overhevelen van de zorg van Rijk naar gemeenten. Die operatie gaat gepaard met een bezuinigingsronde van 25 procent. Ook daardoor vrezen gemeenten in financiële problemen te komen.

De voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Annemarie Jorritsma, vindt daarom dat gemeenten meer ruimte moeten krijgen zelf belasting te heffen. In ruil daarvoor zouden de landelijke belastingen wel omlaag moeten. Vorige week bleek dat een deel van de gemeenteambtenaren verwacht dat de overgang van de langdurige- en jeugdzorg vanaf januari op een chaos gaat uitlopen. Organisaties in de zorg luidden al eerder de noodklok.

Meurs denkt dat problemen onontkoombaar zijn, evenals reparaties van de wetgeving. Ze vindt ook dat anders dan in bijvoorbeeld Engeland hier de nadruk erg ligt op de morele kant van de zaak: mensen 'moeten' voor hun ouders zorgen in plaats van dat ze dat 'kunnen', bijvoorbeeld.

Wel denkt Meurs dat de decentralisatie weer in een rustiger vaarwater zal komen en dat nieuwe omstandigheden soms ook voor creativiteit en bevrediging kunnen zorgen. Over de jeugdpsychiatrie is ze aanmerkelijk somberder. "Ik maak mij echt zorgen of de kinderen die gespecialiseerde zorg nodig hebben, die nog wel krijgen. Dat zou mij de eerste reparatie lijken."

Meurs is beoogd voorzitter van de nieuwe Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, waarin haar huidige adviesraad volgend jaar fuseert met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

De Verdieping

Interview met Pauline Meurs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden