Meer belangstelling voor Niveautoets van Cito

(Novum) - Steeds meer basisscholen testen een deel van hun leerlingen in groep 8 met de Niveautoets, een aangepaste Cito-toets die is bedoeld voor kinderen met een leerachterstand. Dit jaar wordt de Niveautoets door ongeveer 1700 basisschoolleerlingen gemaakt, meldt het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) maandag. Twee jaar geleden ging het nog om 1100 scholieren.

De Cito-toets wordt jaarlijks door gemiddeld 85 procent van de basisscholen in Nederland afgenomen. Maar leerlingen met een achterstand mogen de toets vaak niet doen, omdat het schoolgemiddelde daaronder te lijden heeft. Op verzoek van scholen heeft Cito in 2004 daarom de Niveautoets ingevoerd. Deze digitale toets is bedoeld voor kinderen die op alle gebieden een leerachterstand hebben van meer dan anderhalf jaar. De onderdelen zijn gelijk aan de reguliere Cito-toets, maar de opgaven zijn aangepast aan het niveau.

De groep achterstandsleerlingen is 'vele malen groter' dan de 1700 die dit jaar de Niveautoets doen, zegt Cito-woordvoerder Marleen van der Lubbe maandag. Cito vindt het positief dat steeds meer leerlingen uit deze doelgroep toch een onafhankelijk advies krijgen voor vervolgonderwijs.

Demissionair minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) wil volgend jaar een verplichte eindtoets voor alle leerlingen van de basisschool. Daarop vooruitlopend heeft de Inspectie van het Onderwijs aanbevolen om dit jaar al de Cito-resultaten van de Niveautoets mee te tellen bij de scores van de scholen. Deze aanbeveling ligt nog bij de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden