Meer bedrijven gebruikten asbestgrit

Tijdens renovatiewerkzaamheden aan de Willemsbrug in Rotterdam, dit najaar begonnen,  zou er bij het spuiten van de brug asbest zijn vrijgekomen. Beeld Hollandse Hoogte / Frank de Roo
Tijdens renovatiewerkzaamheden aan de Willemsbrug in Rotterdam, dit najaar begonnen, zou er bij het spuiten van de brug asbest zijn vrijgekomen.Beeld Hollandse Hoogte / Frank de Roo

Niet 130 maar 594 bedrijven hebben gewerkt met het met asbest besmette straalgrit van het bedrijf Eurogrit. Dat blijkt uit nader onderzoek van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat woensdag naar buiten kwam.

In totaal zou er op 842 verschillende locaties met het asbesthoudende grit gewerkt zijn. Volgens de Inspectie is verschil in aantallen te verklaren doordat veel van de 130 bedrijven die het straalgrit direct geleverd kregen een tussenhandelaar zijn, en die het grit dus doorverkochten aan bijvoorbeeld straalbedrijven en schilders.

Gisteren eiste straalbedrijf Muehlhan uit Vlaardingen in een kort geding een schadevergoeding van 2,4 miljoen euro van Eurogrit dat hen besmet grit leverde. Muehlhan gebruikte het grit onder meer bij de schoonmaakwerkzaamheden op een olieplatform op de Noordzee, bij Den Helder. De werknemers op dat platform moesten geëvacueerd worden. Volgens brancheorganisatie OnderhoudNL kan de schade in de sector oplopen tot 200 miljoen euro.

De gevolgen voor de gezondheid van mensen die met het grit gewerkt hebben zijn nog onbekend, het TNO doet daar momenteel onderzoek naar. Uit de eerste onderzoeksresultaten van het TNO bleek begin deze maand dat het besmette grit, waarmee grote metalen objecten zoals bruggen en schepen schoongespoten worden, zeer lage waardes aan asbest bevat en daarom door bedrijven zelf gesaneerd mag worden.

Het besmette grit is sinds 2015 op de markt. In oktober startte Eurogrit een terugroepactie nadat iemand asbest in het straalmiddel had aangetroffen. Grondstoffen voor het grit werden geïmporteerd uit Oekraïne.

Lees ook: TNO: straalgrit bevatte al langer asbest

Lees ook: Financiële schade loopt op door met asbest verontreinigd straalmiddel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden