Meer bedrijven failliet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijfsfaillissementen is in 2008 met bijna 7 procent gestegen. Vooral in de laatste twee maanden van het jaar, toen de financiële crisis hard toesloeg, gingen veel meer ondernemingen failliet. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde.

In totaal gingen 3824 bedrijven en instellingen kopje onder tegen 3589 in 2007. Vooral in het goederenvervoer werden veel meer faillissementen uitgesproken, 47 procent meer dan een jaar eerder. In de financiële sector, waar de crisis begon, steeg het aantal faillissementen met 2 procent. Opvallend was dat in de horecabranche, geplaagd door het rookverbod, juist minder zaken failliet gingen dan in 2007.

Het CBS had sinds 2004 geen stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen meer waargenomen. Toch is het niveau van de jaren 2003/2004 (ruim 5200 faillissementen) nog ver weg. Diverse partijen, waaronder incassobureau Graydon en kredietverzekeraar Euler Hermes hebben wel gewaarschuwd dat dit jaar het aantal faillissementen hard gaat toenemen. Graydon ging in december zelfs uit van een toename van 40 tot 50 procent.

Onder invloed van aanpassingen in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, die 1 januari vorig jaar ingingen en mensen met problematische schulden helpen, is het aantal persoonlijke faillissementen met 31 procent gedaald. Daardoor nam het totale aantal uitgesproken faillissementen van bedrijven én personen af van 7952 naar 6821. Het 'topjaar' was 2005 met ruim tienduizend faillissementen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden