Meer asielaanvragen dan in recordjaar 1994

Twee vluchtelingen melden zich op Amsterdam Centraal bij de politie. Beeld Anp

Nederland kreeg dit jaar een recordaantal asielaanvragen te verwerken. Tot en met november waren het er 54.224, blijkt uit de laatste cijfers van het IND. Daarmee is het record uit 1994 gebroken, toen ten tijde van de Joegoslavië-crisis 52 duizend mensen hun heil in Nederland zochten.

Hoewel de instroom de afgelopen maand daalde, is die nog steeds vijf keer zo hoog als november vorig jaar. Wekelijks komen er nog steeds duizend mensen Nederland binnen.

Met december erbij is het daarom goed mogelijk dat het totale aantal aanvragen over heel 2015 in de buurt zal komen van de 60 duizend - het aantal dat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie begin oktober al zei te verwachten.

De laatste drie jaar is er elk jaar bijna een verdubbeling te zien van de asielinstroom. In 2014 lag het totaal op een krappe 30 duizend asielaanvragen. En in 2013 op bijna 17 duizend.

Syriërs
Verreweg de meeste aanvragen - bijna de helft - kwamen de afgelopen elf maanden van Syriërs: ruim 26 duizend. Ze worden, op ruime afstand, gevolgd door Eritreërs, waarvan er meer dan 8 duizend kwamen. Daarna volgen statelozen, Irakezen en Afghanen.

Let wel: het gaat bij deze aantallen steeds om het totáál aantal aanvragen. Je moet hier dus niet alleen alle eerste asielaanvragen bij meerekenen, maar ook alle aanvragen in het kader van gezinshereniging, plus alle herhaalde asielaanvragen. Dat laatste aantal is overigens klein; nog geen tweeduizend.

Veel groter is de groep van gezinsherenigers. Dat gaat dus om familieleden die statushouders, vaak per vliegtuig, achterna reizen. Syriërs maken het leeuwendeel uit van deze groep, met ruim 8 duizend. Dat is tweederde van het totaal aantal nareizigers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden