Meer asielaanvragen dan in recordjaar 1994

Twee vluchtelingen melden zich op Amsterdam Centraal bij de politie. Beeld Anp
Twee vluchtelingen melden zich op Amsterdam Centraal bij de politie.Beeld Anp

Nederland kreeg dit jaar een recordaantal asielaanvragen te verwerken. Tot en met november waren het er 54.224, blijkt uit de laatste cijfers van het IND. Daarmee is het record uit 1994 gebroken, toen ten tijde van de Joegoslavië-crisis 52 duizend mensen hun heil in Nederland zochten.

Wilfred van de Poll

Hoewel de instroom de afgelopen maand daalde, is die nog steeds vijf keer zo hoog als november vorig jaar. Wekelijks komen er nog steeds duizend mensen Nederland binnen.

Met december erbij is het daarom goed mogelijk dat het totale aantal aanvragen over heel 2015 in de buurt zal komen van de 60 duizend - het aantal dat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie begin oktober al zei te verwachten.

De laatste drie jaar is er elk jaar bijna een verdubbeling te zien van de asielinstroom. In 2014 lag het totaal op een krappe 30 duizend asielaanvragen. En in 2013 op bijna 17 duizend.

Syriërs
Verreweg de meeste aanvragen - bijna de helft - kwamen de afgelopen elf maanden van Syriërs: ruim 26 duizend. Ze worden, op ruime afstand, gevolgd door Eritreërs, waarvan er meer dan 8 duizend kwamen. Daarna volgen statelozen, Irakezen en Afghanen.

Let wel: het gaat bij deze aantallen steeds om het totáál aantal aanvragen. Je moet hier dus niet alleen alle eerste asielaanvragen bij meerekenen, maar ook alle aanvragen in het kader van gezinshereniging, plus alle herhaalde asielaanvragen. Dat laatste aantal is overigens klein; nog geen tweeduizend.

Veel groter is de groep van gezinsherenigers. Dat gaat dus om familieleden die statushouders, vaak per vliegtuig, achterna reizen. Syriërs maken het leeuwendeel uit van deze groep, met ruim 8 duizend. Dat is tweederde van het totaal aantal nareizigers.

Asielzoekers in het Drentse dorp Oranje. Beeld Anp
Asielzoekers in het Drentse dorp Oranje.Beeld Anp

Daling
In november daalde het aantal asielaanvragen in Nederland sterk. De eerste aanvragen gingen van ongeveer 10 duizend naar ruim 6243. Het aantal aanvragen van Syriërs verminderde met meer dan de helft, het aantal Eritreërs daalde nog sterker.

Eenzelfde daling is zichtbaar bij de gezinsherenigers. Kwamen er in oktober in totaal nog 1741 nareizende familieleden naar Nederland, in november waren dat er nog maar 1065.

De piek lag dit jaar dan ook in oktober. Wel maakt het IND daarbij een kanttekening. Dat in oktober de meeste mensen hun aanvraag deden, wil namelijk niet per se betekenen dat al die mensen ook in die maand Nederland binnenkwamen. Na de zomer was er sprake van een achterstand bij het registreren van eerste aanvragen.

Die achterstand werd in oktober weggewerkt, schrijft het IND. Dat kan er dus mede de oorzaak van zijn dat er in die maand zo veel aanvragen waren: ook mensen die al eerder arriveerden, werden pas in die maand geregistreerd.

Vluchtelingen bij de noodopvang in Heumensoord, Nijmegen. Beeld Anp
Vluchtelingen bij de noodopvang in Heumensoord, Nijmegen.Beeld Anp

Afghanen
Tegen de algehele trend in zijn er twee groepen waarvan de instroom juist toeneemt: Afghanen en Iraniërs. De instroom van Afghanen verdubbelde de afgelopen maand zelfs (van 443 in oktober naar 885 in november). Daarmee nemen ze het stokje over van de Eritreërs als op één na grootste groep instromende asielzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden