'Meer arrestaties in moordzaak Chris Hani in rechtse kringen'

JOHANNESBURG (AP) - Binnenkort zullen meer arrestaties volgen in verband met de moord op de zwarte leider Chris Hani. Het wordt niet uitgesloten dat nog een aantal rechtse leiders zal worden opgepakt. Dat meldden gisteren de Zuidafrikaanse media.

Het ANC beschuldigde dinsdag president F. W. De Klerk ervan niet in staat te zijn een eind te maken aan het geweld tegen zwarten in ZuidAfrika.

De Klerk pareerde door voor het parlement op te merken dat het ANC politieke munt probeert te slaan uit de moord op Hani. "Ze hebben de begrafenis in een schouwspel omgezet en dit geexploiteerd, totdat de laatste druppel politiek voordeel eruit gewrongen was" , aldus De Klerk.

Het ANC en zijn bondgenoten, de Communistische partij en het Congres van Zuidafrikaanse vakbonden, lieten weten vanaf 1 mei te beginnen met een serie stakingen en protestacties om de regering te dwingen een datum vast te stellen voor verkiezingen.

Ondertussen stemde de Britse politiecommandant en anti-terrorismespecialist George Churchill-Coleman erin toe mee te helpen aan het onderzoek naar de moord op Hani, aldus een bekendmaking van het ministerie van justitie.

Churchill-Coleman is vanaf 1985 leider van de speciale afdeling van Scotland Yard die zich bezighoudt met de bestrijding van IRA-activiteiten in Groot-Brittannie. Hij zal een van de twee onafhankelijke inspecteurs zijn die deel zullen nemen aan het onderzoek; het ANC had laten weten dat dit onderzoek niet geheel aan de Zuidafrikaanse autoriteiten moet worden overgelaten.

Het onderzoek van de politie richt zich volgens kranten, die zich beriepen op bronnen bij de politie, op parlementsleden van de Conservatieve partij (CP). Een leider van de CP, Clive Derby-Lewis, werd zaterdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord, waarvan ook de vermoedelijke dader, de neo-nazi Januzs Walus, vastzit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden